MAGAZIN SLAJDER

DINO RADONČIĆ U OGLEDALU: Da mogu da vratim vrijeme, ne bih volio ništa da promijenim

Foto: FIBA

Današnji gost u rubrici Montenegro magazina ,,U ogledalu” je crnogorski reprezentativac i košarkaš Saragose Dino Radončić.
Rođen je 1999. godine u Gisenu, Njemačkoj, u porodici u kojoj se otac Damir profesionalno bavio rukometom, a majka Vanja bila odbojkašica. Tako je jedan od najtalentovanijih mladih košarkaša na svijetu rastao u porodici vrsnih sportista i, kako kaže u ovom razgovoru, uživao u lijepom djetinjstvu i zdravom odrastanju.
Sa osam godina seli se u majčin rodni grad Zrenjanin. Tu završava osnovnu školu i pravi prve košarkaške korake u KK Uno Grande. Vraća se u Španiju, gdje kao stipendista sezonu 2013-14 provodi u Barseloni, da bi potom sa 15 godina došao u Real Madrid i tu se kalio kroz sve naraštaje, od mladog (2014-2015), ,,B” (2015-2017) do ,,A” tima (2017-19). Za to vrijeme bio je u Burgosu na pozajmici u sezoni 2018-19, pa u Mursiji 2019-20. Od februara do avgusta 2020. godine igra za Iberostar Tenerife, a 11. avgusta 2020. godine potpisuje četvorogodišnji ugovor sa Saragosom. Od 2020. do 2021. bio je na pozajmici u Giuskoi i sada je opet u Saragosi.
Sa Realom je osvojio prvenstvo Španije i Evroligu. Nedavno je
izabran u najbolju petorku mladih košarkaša najjače lige Evrope, španske.
Dres reprezentacije Crne Gore nosi od 2016. godine. Igrao je na Evropskom prvenstvu 2017, na Svjetskom 2019, a od novembra ove godine kreće druga faza kvalifikacija za SP 2023.
Uspjeh Dina Radončića najbolje se ogleda u njegovom odgovoru o tome na čemu insistira u poslu – Da se posle svakog treninga ili utakmice pogledam u ogledalo i da kažem dao sam sve od sebe.
Na šta Vas asocira djetinjstvo?
– Imao sam lijepo djetinjstvo i asocira me na mnogo lijepih stvari. Na ljubav prema košarci koja je tada počela, na igranje sa drugarima, na svakodnevni život sa najbližima, na nekom zdravom odrastanju u mom kraju…Da mogu da vratim vrijeme ne bih volio ništa da promijenim. Stvarno sam uživao.

Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?
– Ne mogu tačno da se sjetim, jer sam još kao vrlo mlad sa 15 godina u Madridu počeo da primam platu, i svakog prvog u mjesecu sam htio da potrošim sa svojim najbližima, bio to neki ručak, večera ili slično…

Na čemu insistirate u poslu?
– Da se posle svakog treninga ili utakmice pogledam u ogledalo i da kažem dao sam sve od sebe. Da budem iskren prema sebi i da sam uvijek spreman da naučim nešto novo. Da napredujem svakodnevno i da se nikad ne zadovoljavam, nego da uvijek želim mnogo više.

Koju knjigu/film biste preporučili?
– Nisam neko ko je ljubitelj čitanja knjiga, ali volim svaki drugi dan da odgledam kući neki dobar film. Posljednji koji sam gledao i koji je ostavio utisak na mene je ,,Interstellar”, volim filmove koji su malo teži da se shvate i uživam gledajući iste.

Koje jelo najviše volite?
– Veliki sam gurman, i pošto živim u inostranstvu nedostaje mi puno naša hrana i rekao bih da najviše volim našu kuhinju, tako da možete da zamislite o čemu sve govorim: ćevapi, sarma, musaka i tako dalje…

Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?
– Neko sam ko izuzetne voli američki hip-hop i rep 90ih, tako da bih volio da oživim Tupac Shakura. Poginuo je veoma mlad, i još tada je ostavio veliki trag u svijetu. Žao mi je što mu sudbina nije dala da poživi, jer je jedna od najvećih legendi i neko koga često slušam.

Putovanje koje pamtite?
– Pošto kroz sport mnogo putujemo, i zaista sam srećan što sam vidio sve od Kine pa do Amerike, izdvojiću moje prvo putovanje u Moskvu sa Real Madridom na utakmicu Evrolige kada sam imao 16 godina. To je bio moj prvi put u Rusiji i prvi put da putujem sa seniorima, tako da sam izuzetno uživao u tome.

Pjesma Vašeg života je?
– Nemam pjesmu svog života, ali jako sam svestran i volim da slušam različitu muziku. Dosta me smiruje, pomaže mi kad sam sam i kad bih počeo naveo bih milion pjesama, tako da neka ostane ovako.
Bojana Radonjić
Foto:
Privatna arhiva