ART PREPORUKA

ART: Preminuo Minja Subota

Minja Subota 2015. godine u Podgorici na proslavi 30 godina postojanja hora ,,Zvjezdice” (foto: Boris Šekularac/MNE magazin)

Legendarni televizijski voditelj Minja Subota preminuo je danas u 82. godini, potvrdio je pisanje medija zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.
Minja Subota je u subotu hitno prevezen u bolnicu. Prebačen je na pulmologiju zbog bolesti sa kojom se dugo borio.
– Naš Minja uz koga smo svi rasli. Minja koji nas je pjesmom učio da budemo dobri ljudi i da razumijemo svijet. Minja koji je uvijek bio vedar i nasmijan i kada se borio sa teškom, podmuklom i opakom bolešću.
Kad bi neko pomenuo Minju Subotu, svi, stariji ili mlađi Beograđani, odmah pomisle na ,,Muzički tobogan”, emisiju djetinjstva svakoga od nas. Minja je obilježio uspješne decenije tadašnje Televizije Beograd. Bio je inženjer elektrotehnike. Bio je uspješan muzičar, pjevač, kompozitor, kantautor, scenarista i tvorac mnogobrojnih emisija na radiju i televiziji. Mnogo je volio djecu. Stvarajući i komponujući za najmlađe ostao je dijete u duši. Počivaj u miru Minja. Mnogo si se namučio posljednjih godina, ali nisi dao da se to primijeti. Ti si učio nas, a sada je red da se mi odužimo tebi. Prvo sahranom u Aleji zaslužnih građana, a potom trajnim sjećanjem. Za tri godina dobićeš ulicu u našem gradu, a Dečiji kulturni centar koji si vodio do odlaska u bolnicu negovaće trajno sjećanje na svog Minju saopštio je Vesić putem službenog Facebook profila.

U Crnoj Gori ga se, takođe, sjećaju kroz emisiju ,,Muzički tobogan” mnoge generacije, a bio je često i rado viđen gost na muzičkim manifestacijama u našoj zemlji. Bilo da ste dijete, novinar ili roditelj, kad god biste mu prišli, dočekao bi vas širok osmijeh i poziv da zajednički otpjevate jednu od kultnih pjesama koje je ostavio iza sebe.
Minja Subota je bio srpski kompozitor, zabavljač, muzičar, fotograf i diplomirani inženjer elektrotehnike. Dugo je radio kao voditelj i autor dječije TV serije „Muzički tobogan“.

Radio je kao autor i voditelj i na drugim uspješnim serijama kao što su „Od glave do pete“, „Igre bez granica“, „Željoteka“, „Sve igračke sveta“, „Muzički balon“, „Nedeljno popodne“, „Zvezdana žurka” i „Dete je čovek važan“.
Komponovao je mnoge pjesme na stihove istaknutih pjesnika kao što su „Razbole se lisica“, „Deca su ukras sveta“, „Išli smo u Afriku“, „Rekao sam brezi i topoli“, „Telefonijada“, „Povrćijada“, „Kolo“ i druge.
Bio je predsjednik Saveza estradnih umjetnika Jugoslavije i Srbije. U muzičkim udruženjima radio je u upravnim odborima. Često je bio sastavni dio žirija u sklopu mnogobrojnih muzičkih dešavanja. Bavio se i dobrotvornim radom. Počasni je građanin grada Kruševca sa titulom „Viteza od Čarapanije“, a sve zbog predanog rada sa djecom. „Kako smo zabavljali Tita“ je naslov njegove objavljene knjige.
B.R.

kud duga