ART PREPORUKA

ART: Circle – Women Doc Accelerator u Tivtu od 21. do 26. septembra

Women Doc Accelerator, trening inicijativa namijenjena rediteljkama i producentkinjama dokumentarnog filma, od 21. do 26. septembra u Tivtu održava drugi dio ovogodišnjeg programa, saošteno je iz PR službe Underhill Festa. Ovaj trening program plod je saradnje produkcijske kuće Wake Up Films iz Novog Sada, Underhill Festa iz Podgorice i Filmskog centra Crne Gore. Tokom četvorogodišnjeg postojanja CIRCLE se afirmisao kao jedna od vodećeh platformi za profesionalno usavršavanje filmskih stvaralaca u Evropi. Među partnerima koji su domaćini različitih segmenata programa nalaze se Dok Leipzig, najstariji festival dokumentarnog filma u svijetu, filmski forum WEMW iz Trsta, a od prošle godine i Kanski festival.

Dvanaest odabranih rediteljki i producentkinja sa projektima iz Njemačke, Švedske, Rusije, Holandije, Litvanije, Slovenije, Srbije, Turske, Sirije, Azerbrejdžana, Kenije i Brazila, tokom boravka u Tivtu radiće sa uglednim filmskim stvaraocima i profesionalcima, na unapređivanju projekata i profesionalnih vještina ali i izgradnji održivih poslovnih modela i povezivanju sa globalnom profesionalnom zajednicom.

Hubert Sauper

Ove godine među mentorima koji će boraviti u Tivtu naći će se: Hjubert Sauper, proslavljeni austrijski reditelj, scenarista i producent, dobitnik mnogih prestižnih filmskih nagrada i nominacije za Oskar, Bjanka Oana rumunska producentkinja čiji je film ,,Touch Me Not” pobijedio na Berlinalu 2018, a film ,,Kolektiv” ove godine imao dvostruku nominaciju za Oskar.

Firouzeh Khosrovani

Tu će biti i iranska rediteljka Firouzeh Khosrovani pobjednica IDFA festivala 2020, švedski montažer Phil Jandaly, ekspert za autorska prava iz Italije Anna Lisa Putorti, Joanna Solecka – stručnjak vodeće evropske filmske marketinške agencije Alfapanda iz Švajcarske i sales agent i distributer Aleksandar Govedarica – Syndicado, Kanada.
U dijelu programa učesnicama će se pridružiti i četvoro crnogorskih polaznika regionalne škole dokumentarnog filma Dokuškola.

– Naša misija je da damo doprinos rodnoj ravnopravnosti kroz osnaživanje žena u profesionalnom kontekstu. U lokalnim zajednicama gdje se sastajemo da radimo kroz upoznavanje sa uspješnim ženama u filmskoj umjetnosti inspirišemo dijalog i promociju vrednosti koje će dovesti do pravednijeg i boljeg društva, društva koje ne zanemaruje polovinu svojih kapaciteta. Želimo da pažnju i društvenu raspravu što više usmjerimo i na pitanje ženskog liderstva kao mogućnosti za oslobađanje punog društvenog potencijala – kaže Biljana Tutorov, direktorka programa.

Radionica u Tivtu održava se u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore, Opštinom Tivat, Centrom za kulturu, Fondacijom Petrović Njegoš, Underhil festom i kompanijama Porto Montenegro i Luštica Bay.

Dio programa otvoren za širu javnost biće projekcije dva nagrađivana filma u prisustvu reditelja i dva masterklasa.

Filmske projekcije:
U saradnji sa Underhill Festom, Centrom za kulturu, Porto Montenegro i Luštica Bay.

22. septembar 2021, 21:00h
Rendgenski snimak porodice (2020) r. Firouzeh Khosrovani
Velika scena Centra za kulturu Tivat, Luke Tomanovića 4

Projekcija filma i razgovor sa rediteljkom, dobitnicom nagrade za Najbolji dugometražni dokumentarni film na festivalu IDFA 2020. godine.

Sinopsis:
Proizvod sam iranske borbe između sekularizma i islamske ideologije. Ljubavna priča mojih roditelja nas vodi kroz vrijeme vladavine šaha, preko Islamske revolucije, zatim poteškoća u periodu iransko-iračkog rata, pa sve do današnjeg dana – sve u okviru našeg doma u Teheranu. Tokom djetinjstva, stalno sam bila pod pritiskom da biram između majke i oca; svakim danom sam trpjela nametanje sa jedne strane i prihvatanje sa druge.

Radiograph of a Family – Official trailer from Antipode Films on Vimeo.

24. septembar 2021, 21:00h
Epicentro (2020) r. Hubert Sauper
Luštica Bay Amfiteatar
Alternativna lokacija u slučaju loših vremenskih uslova: Velika scena Centra za kulturu Tivat, Luke Tomanovića 4

Projekcija filma koji je pobijedio na Sundance Festivalu 2020. i razgovor sa rediteljem.

Sinopsis:
Epicentro, imerzivni i metaforički portret post-kolonijalne, ,,utopijske” Kube, gdje eksplozija USS Maine broda iz 1898 i dalje rezonuje. Veliki Prasak je obustavio špansku kolonijalnu dominaciju u Americi i otvorio vrata ere Američkog Carstva. U isto vrijeme na isotm mestu, rođeno je moćno osvajačko oružje: propagandni film. U filmu, reditelj istražuje vjekovni intervencionalizam i stvaralaštvo mitova sa nesvakidašnjim stanovnicima Havane – djelimično njenom djecom koje sam naziva ,,mladim prorocima” koji ispituju vrijeme, imperijalizam i samu kinematografiju.

Masterclass program (online i uživo):
U saradnji sa CED MEDIA Office Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije
Multimedijalna sala Opštine Tivat, Trg Magnolije br. 1

23. septembar 2021, 10:45h
Nove perspektive distribucije dokumentarnog filma u kontekstu vod tržišta tržišta u razvoju 
Aleksandar Govedarica (sales agent i distributer, Syndicado FS, Kanada)

23. septembar 2021, 15:00h
Pravne odrednice i alati u realizaciji dokumentarnog filma – od razvoja do distribucije
Anna Lisa Putorti (advokatica, Italija)

Masterclass programi se održavaju na engleskom jeziku. Dodatne informacije i rezervacije: [email protected]
Više o programu na www.doccircle.me i Facebook stranici:
https://www.facebook.com/circle.accelerator

kud duga