DRUŠTVO PREPORUKA

CRNA GORA: Obje doze vakcine primilo oko 50 odsto prosvjetara

U Crnoj Gori je neku od raspoloživih vakcina protiv korona virusa do sada primila polovina ukupnog broja prosvjetnih radnika, saopšteno je Dnevnim novinama iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Naime, u pitanju su podaci koji su posljednji put ažurirani sredinom avgusta, pa je za očekivati da je taj broj u međuvremenu i porastao.

– Prema izvještaju koji smo dobili, do 15. avgusta vakcinisalo se oko 50 odsto prosvjetnih radnika sa obje doze vakcine – naveli su iz resora Vesne Bratić.

Inače, uoči početka nove školske godine u javnosti se sve više potencirao značaj vakcinacije prosvjetnih radnika, zbog koncentracij e velikog broja učenika na jednom mjestu, kako bi se, uz poštovanje ostalih epidemioloških mjera, spriječilo dalje širenje korona virusa.

Apeli za vakcinaciju stručne i laičke javnosti da i prosvjetni radnici prime vakcinu dolaze u susret novom talastu i sve većem rastu broja novoinficiranih na dnevnom nivou, ali i rastu broja preminulih pacijenata.

Najviše vakcinisanih na Cetinju

Kad je riječ o broju vakcinisanih prosvjetnih radnika po gradovima, podaci pokazuju da je najveći procenat zabilježen u osnovnim i srednjim školama na Cetinju, 55,1 odsto, a najmanji u Tuzima tek svaki pet nastavnik, ili njih 20,2 odsto.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, do 15. avgusta, u Kolašinu je vakcinisano 54,3 odsto prosvjetnih radnika, a u Kotoru 53,6, javila je Mina.

U Ulcinju je vakcinisano 51,8 odsto članova prosvjetne zajednice, u Podgorici 49,2 odsto, Mojkovcu 49,1, Andrijevici 48,2 i u Baru 47,7 odsto.

Procenat vakcinisanih prosvjetnih radnika u Nikšiću iznosi 47,5 odsto, Beranama 45,9, Pljevljima 45,4, Tivtu 4 5,3 i u Herceg Novom 44,7. U Plužinama je vakcinisano 42,5 odsto članova prosvjetne zajednice, Danilovgradu 41,9, Bijelom Polju 41,4, Šavniku 41,2, a na Žabljaku i u Budvi po 41,1 odsto.

Manje od 40 odsto vakcinisanih prosvjetnih radnika, do 15. avgusta, bilo je u Rožajama 39,4 odsto, Gusinju 37,5, Plavu 36,7, Petnjici 25 i u Tuzima 20,2.

Izvor: Dnevne novine