MAGAZIN SLAJDER

NATALI DIZDAR U OGLEDALU: Cijeli sam život povezana sa prirodom

Današnja gošća Montenegro magazina u rubrici ,,U ogledalu” je hrvatska kantautorka Natali Dizdar.
Rođena je u Zadru, odrasla  u Sukošanu, gdje je završila osnovnu školu i istovremeno pohađala muzičku školu Blagoje Bersa u Zadru.
Gimnaziju Jurja Barakovića završila je paralelno sa teoretsko-nastavničkim odsjekom u muzičkoj školi. Diplomirani je socijalni pedagog, smjer Poremećaji u ponašanju.
Diplomirala je i edukaciju za Gestalt psihoterapeuta pri institutu Psihika. Pored muzike, radi kao psihoterapeut.
Muzikom se bavi odmalena. Prvi javni nastup imala je kao devetogodišnjakinja na dječjem festivalu 1994. godine u Zadru, gdje je osvojila prvu nagradu žirija i treću nagradu publike. Nakon toga učestvuje na brojnim dječjim festivalima i televizijskim emisijama.
Šira publika za nju saznaje 2003. godine kroz muzičko takmičenje Story SuperNova u kojem osvaja treće mjesto. Sljedeće godine objavljuje prvu pjesmu ,,Ne daj” koja se smatra najuspješnijim hrvatskim singlom te godine. Ovo je godina u kojoj osvaja i Porin za najboljeg debitanta. Godinu 2005. obilježava objavljivanje albuma prvijenca ,,Natali Dizdar”. Drugi album ,,Pronađi put” objavljuje 2009, a treći ,,Iluzije” 2017. Početkom avgusta 2021. godine singlom ,,Kad mislim na to” najavljuje nadolazeći EP čiji se izlazak očekuje na jesen.
Jednak uspjeh kao u solo karijeri, postiže sa momcima iz ,,Mayalesa” kroz bend BETI. Sa ovim sastavom objavila je numere ,,Slobodna” i ,,Vili”.
U poslu je, kaže, perfekcionista.
Na šta Vas asocira djetinjstvo?
– Hmm.. na to puno toga, ali možda najviše na slobodu i bezbrižnost. Imala sam sreću da sam najranije djetinjstvo odrastala na selu, u kući uz more, tako da sam cijeli život jako povezana s prirodom.
Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?
– Ne sjećam se baš prvog, ali se sjećam prvih poslova u srednjoj školi kad sam svirala klavir u jednom restoranu i prodavala karte za Nacionalni park Kornati sa najboljom prijateljicom. Imali smo toliko novca za naše tadašnje pojmove da se nije gledalo na što se i koliko se troši. Izlasci, odjeća, nakit…
Na čemu insistirate u poslu?
– U poslu sam perfekcionista, kao i većina kreativaca i umjetnika i volim da se sve obavlja precizno i bez površnosti. Ali ono što mi je najvažnije na kraju dana je da nas to što radimo zabavlja.
Koju knjigu/film biste preporučili?
– Knjigu George Bucay – Ispričat ću ti priču, za sve one koji prolaze kroz zahtjevno ili teško razdoblje u životu i nemaju puno koncentracije za čitanje. Ali i sve ostale u potrazi za inspiracijom. Od filmova sam nedavno gledala ,,The bad batch” iz 2016. i jako mi se svidio. Početak je malo brutalan ali na kraju bude super priča. Osim toga, jedan od najdražih filmova mi je ,,Nebraska”. Volim polagane, atmosferične filmove.
Koje jelo najviše volite?
– Zadnjih godina mi se meni dosta proširio na svakakve fusion kombinacije, ali i dalje mi ništa ne može konkurisati škampima na buzari, s pastom, rižom ili sa komadom hljeba.
Šta je potrebno za pravu ljubav?
– Svašta se treba poklopit da bi potrajala. Mislim da sve krene od dobrog tajminga a završi u miru.
Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?
– Ernest Hemingway-ja. Jedan od najdražih pisaca, a uz to čini mi se da je bio dosta kompleksan i neobičan lik s kojim bi sigurno bilo zanimljivo razgovarati. A i zgodan.
Putovanje koje pamtite?
– Pamtim sva svoja putovanja, a najdraže mi je ono sljedeće.
Pjesma Vašeg života je?
– Fleetwood Mac – Dreams

Bojana Radonjić
Foto: https://instagram.com/natalidizdar