MODA SLAJDER

KOTOR: Sinoć završena smotra Umjetnost&moda

Sinoć je na dvije lokacije hotela Huma održano  specijalno izdanje 24. Internacionalne smotre Umjetnost&moda, Kotor 2021,u organizaciji Fabrike, a u saradnji sa hotelom Huma, koji  je i prethodnih godina bio jedan od glavnih sponzora ove manifestacije.

Program u formi performansa koji je kombinacija umjetnosti i mode, trebalo je da počne na plaži hotela Huma, a da se potom nastavi na drugoj lokaciji, pored bazena hotela Huma.

Kako je pola sata pred početak programa počela oluja sa jakom kišom, organizatori su bili primorani da u rekordno kratkom roku, kompletan događaj premjeste u restoran Toskana, u hotelu Huma.

Sačuvan kontinuitet manifestacije

Iako je kompletna koreografija bila prilagođena i dva dana vježbanja na plaži i pored bazena, zahvaljujući fantastičnim umjetnicima, profesionalnom koreografu I timu Fabrike I Hume, kao i strpljivoj publici koja je očigledno došla da podrži opstanak ove manifestacije, svi posjetioci su uživali u vrhunskom modnom i umjetničkom događaju, što je na kraju rezultiralo pravim stojećim ovacijama.

U prvom dijelu programa izveden je performans Zinaide&Letroianne, inspirisan Zinaidom I kada je predstavljena prva kolekcija Itala Marseglie, gde se u naslovnoj ulozi našla poznata crnogorska glumica Sanja Jovićević- Popović, uz učešće manekena i fantastičnih igrača baletske grupe Diano iz Herceg Novog, prijedvođene Antoniom Đurović – Novoselac.

This slideshow requires JavaScript.

U drugom dijelu izvjeden je I dio performansa inspirisan Božanstvenom komedijom Dantea Aligijeria, kojim su se organizatori pridružili centralnom svjetskom obilježavanju 700 godina od smrti ovog velikog poete.

Nakon toga je uslijedio mini koncert talentovane i već mnogim svjetskim nagradama okićene mlade Kotorske violinistkinje, Vjere Radulović, čiji je nastup ispraćen gromoglasnim aplauzom.

Na samom kraju, publika je uživala u drugom dijelu performansa inspirisanog Danteovom Božanstvenom komedijom, gdje se kao I u prvom dijelu, u ulozi naratora našla Sanja Jovićević-Popović, a modele Itala Marseglie su predstavili manekeni, kao I igrači baletskog studia Diano iz Herceg Novog.

Kompletan program je režirao producent I reditelj Rossano Giuppa.

Ono što je izazivalo posebnu emociju je činjenica da je ovaj projekat  bio divna kombinacija italijanskih i crnogorskih umjetnika. Svi učesnici, manekeni I igrači su bili na visokom profesionalnom nivou, a Sanja Jovićević -Popović koja je kao i uvijek dokazala da je velika umjetnica i jedna od najljepših glumica sa ovih prostora, Italo Marseglia I Rossano Giuppa su sa punom pravom doživjeli ovacije  publike.

U uslovima corone, bez početne finansijske podrške i u kratkom vremenu za organizaciju, zahvaljujući  prijateljima iz Italije i Crne Gore, prije svega hotelu Huma i ogromnoj želji tima Fabrike da sačuva ovu manifestaciju, sinoć I bez skupe produkcije i u malom prostoru,  kreativnost, volja, snaga i pozitivna energija kakva se ne pamti na sličnim događajima, pobijedili su i sačuvali kontinuitet manifestacije koja je u prethodne 23 godine dovodila u Kotor najveća svijetska imena iz mode i umjetnosti.

This slideshow requires JavaScript.

 

Italo Marseglia

Iatlo Marseglia je od ranog djetinjstva bio fasciniran modnim dizajnerima i imao vrlo jasnu viziju mode kojom je želio da se bavi. Kao đaku naučne gimnazije, matematika, logika i strogost su oduvijek bili osnova njegove kreativnosti. 2012 je u Rimu diplomirao modni dizajn na Evropskom Institutu za dizajn. Stažiranjem u visokoj modi je savladao vještinu krojenja i ručnog rada koji je sada apsolutni trend koji je primijenjen u njegovoj najnovijoj kolekciji. Posvećen savršenstvu, započeo je svoj lični put u modi, obnavljajući njegove perspektive i koristeći iskustva koje je stekao sarađujući sa najpoznatijim Italijanskim modnim brendovima.

  1. osniva vlastiti brend, kada i lansira prvu demi-couture kolekciju kao rezultat njegove strasti prema strukturalnoj, savršeno krojenoj odjeći, što je vidljivo u svim linijama i oblicima njegovih kreacija.

Italo svoje kolekcije prikazuje na Alta Romi, Nedjelji visoke mode u Rimu i najstroži modni novinari i kritičari, čiji je inače miljenik ga svrstavaju u najtalentovanije kreatore “nove i savremene” visoke mode, cijeneći njegovu originalnost I inovativnost, sposobnost da stvara “couture” modu koja se može svakodnevno nositi, koja je dostupna ne samo najbogatijima, već prije svega onima koji teže eleganciji, šiku i svaršenstvu u izradi i dizajnu.

Italo je svoju originalnost manifestovao i u viđenju održive mode koju je primijenio u svojoj posljednjoj kolekciji, na način što lično štrika i kukiča kreacije, stvarajući modu koja je kako kaže, „slow fashion“, spora moda, koja je po njemu ključni uslov za spas planete i kontinuirano bavljenje modom.

Italo je unio inovativnost ne samo u  modu koju stvara, već i njenoj prezentaciji. Svi sa nestrpljenjem iščekuju njegove “revije” na Nedjelji visoke mode u Rimu, koje su zahvaljujući saradnji sa Rossanom Giuppom uvek ne samo modni, već i kulturni događaji, inspirisani legendama ili velikim umjetnicima, uz učešće ne samo manekena,  već i najpoznatijijih rimskih pozorišnih glumica, igrača, muzičara, DJeva…..

Moda koju stvara Italo Marseglia, poznata kao “made in Italo”,ali i njena prezentacija su u pravom smislu Art&Fashion, zbog čega je sa radošću dočekan na 24.Internacionalnoj Smotri Umjetnost&moda Kotor 2021.

 

Text i foto: Fabrika