MODA SLAJDER

OPŠTINA KOTOR: Smotra mode i umjetnosti neće biti održana zbog smanjenog budžeta

Kotorska smotra mode i umjetnosti 2020.

Kotorska smotra mode i umjetnosti – manifestacija koja je u ovaj primorski grad dovodila najveća imena svjetske mode i umjetnosti, od Diora, Renata Balestre, Kalvina Klajna, pa do Sergeja Polunjina, ove godine neće biti održana, potvrđeno je MNE magazinu iz Opštine Kotor.

Kako su kazali za naš portal, zbog smanjenog iznosa novčanih sredstava u budžetu za održavanje kulturnih manifestacija, odlučeno je da Kotor ove godine ne podrži ovu manifestaciju.

– Na VI sjednici Skupštine Opštine Kotor održanoj 31. marta ove godine, donijeta je Odluka o usvajanju Programa kulturnih manifestacija za 2021. godinu. Zbog ranije smanjenog iznosa novčanih sredstava u budžetu za održavanje kulturnih manifestacija, ovim programom „Kotorska smotra umjetnosti i mode“ nije predviđena, te zbog istog neće ni biti održana – saopštili su iz Stručne službe predsjednika Opštine Kotor.

U tekstu koji je MNE magazin objavio protekle sedmice, Vesna Mandić, vlasnica agencije Fabrika, kazala je da su iznenađeni ovom odlukom, budući da su i prošle godine, uz budžet koji je iznosio gotovo pola od iznosa koji im je dodjeljivan prethodnih godina, uspjeli da naprave spektakl, organizujući čak i svjetsku premijeru savremenog Berlinskog baleta.

– Mi smo, kao i svake godine, na vrijeme počeli da pripremamo i Internacionalnu smotru Umjetnost&moda u Kotoru i pripremili smo nekoliko varijanti, kako bismo se prilagodili budžetu koji bi nam bio dodijeljen, i spremni da organizujemo fantastičan festival, kao i prošle godine kada smo sa pola budžeta u odnosu na prethodne godine, napravili svjetski festival, koji je imao čak i svjetsku premijeru savremenog Berlinskog baleta. Kada smo u decembru, kao i svake godine, dobili dopis od Sekretarijata za kulturu da apliciramo za ovu godinu sa planiranim budžetom i terminima, to smo i uradili u zadatom roku – rekla je Mandić.

Od Sekretarijata nisu dobili odgovor, već su, krajem aprila, na sajtu grada Kotora vidjeli program kulturnih dešavanja u kojem Smotre nije bilo.

-Bili smo zaprepašćeni da nas niko nije čak ni obavijestio. Smotra Umjetnost&moda u Kotoru ima status manifestacije od izuzetnog značaja, sa pravom, jer smo u mali grad dovodili najveća imena svjetske mode i umjetnosti – kazala je Vesna Mandić za MNE magazin.

 

D.Markuš