MODA SLAJDER

MAJA PAVIĆEVIĆ UOČI IFF PORTO MONTENEGRO: Kolekcija za modernu, poslovnu ženu

Foto: Dado Ljaljević

Na ovogodišnjem Internacionalnom modnom festivalu Green Edition Porto Montenegro 2021, koji će biti održan 23. i 24. jula, svoj rad prve večeri festivala predstaviće crnogorska kreatorka Maja Pavićević.

Kako je kazala u razgovoru za MNE magazin, učešće na ovom modnom događaju za nju predstavlja ispunjenje velike želje, koja postoji od kada je uplovila u modni svijet. Kolekciju čini 20 modela, koji se mogu nositi i u svečanim prilikama, kao i u svakodnevnom životu poslovne žene, budući da je ova kolekcija i namijenjena modernoj poslovnoj ženi, koja preferira prijatnost, udobnost i kvalitet.

Dio kolekcije od pet modela je nazvan “Be you”, a naziv kolekcije koja će biti prikazana na IFF-u  jeste “Jelena”.

Koliko Vam znači poziv da predstavite kolekciju na IFF Green Edition Porto Montenegro 2021?

-Predstavljanje na ovom modnom događaju je ujedno i ispunjenje velike želje koju čuvam od kada sam uplovila u modni svijet. Organizacija na čelu sa Vesnom Mandić ispred modne agencije Fabrika, koncept i ambijent koji pruža IFF Green Edition Porto Montenegro su jedna stepenica više za mene i moj rad.

Što nam možete reći o kolekciji koju ćete prikazati – inspiraciji, materijalu, bojama…?

-Tokom rada na ovoj kolekciji, inspirisao me način odijevanja i stil kakav njeguje moja starija ćerka Jelena. Ovu modnu postavku čini 20 modela, koji se međusobno mogu kombinovati i vrlo su nosivi, kako za svečane prilike, tako i dio njih u svakodnevnom životu poslovne žene. Boje koje preovladavaju su crna i bijela, zatim srebrna, boja starog zlata i bronze. Materijali su raznoliki i oni su diktirali finalni izgled modela – od brokata i štofa, do svile, muslina i organdina.

Kome je namijenjena ova kolekcija, kakvom tipu žene?

-Ova modna priča namijenjena je i posvećena modernoj, poslovnoj ženi koja preferira prijatnost, udobnost i kvalitet. Uvijek se trudim da stvaram modne komade koji nijesu za jednu sezonu i koje svaka uspješna žena treba imati u svojoj kolekciji.

Jednom prilikom izjavili ste kako izrađujete komade koje biste Vi željeli da imate u ormaru. Koji je to komad iz kolekcije koju ćete ovoga puta prikazati, a koji biste odvojili i stavili u svoj ormar?

-Bez puno razmišljanja, to su bijeli sako i pantalone sa detaljima od perlica koje prvi put koristim u svom radu.

Ovo izdanje posvećeno je održivoj modi. Čini se da je održiva moda više od mode. U čemu je za Vas, kao dizajnerku i ženu, značaj održive mode?

-Apsolutno podržavam održivu modu i smatram da je njen značaj na svjetskoj modnoj sceni dobio veliku pažnju kako dizajnera, tako i konzumenata. Dobro je da se o toj temi i problemu govori i na našim prostorima. Mladi modni dizajneri su budućnost i na njima je zadatak da održiva moda ne bude samo prolazni trend.

Vaša protekla kolekcija zvala se ,,Be you”. Koliko je važno biti svoj u modi i koga biste po toj osobenosti izdvojili od dizajnera sa crnogorske modne scene i svijeta?

-Prije početka pandemije, krenula sam sa radom na ovoj kolekciji. Kako smo bili prinuđeni da se prilagodimo novom načinu života, pauzirala sam, a početkom 2021. godine uradila modni editorijal za mali dio kolekcije. Istu sam nastavila u prethodnim mjesecima i cijela kolekcija će biti predstavljena 23. jula.
Crnogorsku modnu scenu pratim godinama unazad i radujem se što su crnogorski modni dizajneri izgradili svoj identitet i prepoznatjivi su, a to nije lako. Kada je riječ o svjetskom modnoj sceni, veliki sam poštovalac Modne kuće Šanel.

 

Mn.M.

Leave a Reply