PREPORUKA SPORT

VIMBLDON: Đoković osvojio titulu i izjednačio se sa Federerom i Nadalom

Foto: Wimbledon

Novak Đoković osvojio je danas pehar na Vimbldonu kojim se izjednačio sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom na vrhu liste tenisera sa najviše grend slem titula u istoriji ovog sporta. Sva trojica sad ih imaju po 20.
Podsjećamo da je Đoković ove godine osvojio Australian Open i Rolan Garos, pa je sa ovom vimbldonskom titulom postao prvi teniser još ood Roda Lejvera 1969. godine kome je to pošlo za rukom. Rod Lejver te godine osvojio je sve četiri grend slem titule.


Đoković je u finalu pobijedio Matea Beretinija 6:7 (4:7), 6:4, 6:4, 6:3 i time osvojio šestu titulu na Vimbldonu.
A da je bilo lako, nije. Vodio je Đoković u prvom setu 4:1, pa 5:3 i na kraju ga izgubio. U drugom je vodio 5:1 i dobio ga sa 6:4.
– Bilo je ovo više od borbe. Čestitke Mateu. Znam da nije lako izgubiti u finalu, ali, siguran sam da je pred tobom izvanredna karijera. Kao što je i rekao, to je tek početak. Zaista vjerujem u to. Izuzetno igra, vrlo moćno – pohvalio je Đoković Beretinija.
,,Volimo te!”, čulo se potom iz publike.
– Volim i ja vas, hvala vam puno – odgovorio je Đoković.
Osvajanje Vimbldon, kazao je on, uvijek je bio njegov najveći san.
– Sedmogodišnji dječak u Srbiji sklapa vimbldonski trofej u svojoj sobi od improvizovanog materijala koji bi mi u tom trenutku bio dostupan i danas stoji ovdje sa šestim peharom, to je nevjerovatno – uz mnogo emocija, jedva suzdržavajući suze, rekao je Đoković.
Na pitanje ,,Dvadeseta grend slem titula. Izjednačili ste se sa Rodžerom i Rafom. Što Vam to znači?”, uz osmijeh, imao je spreman odgovor:
– Znači da niko od nas trojice neće se zaustaviti. Vidite, rekao sam to puno puta, Rodžer i Rafa su legende našeg sporta i oni su dva najvažnija tenisera sa kojima sam igrao u karijeri. Oni su razlog zašto sam ovdje gdje jesam danas. Pomogli su mi da shvatim što je potrebno da uradim kako bih bio bolji, snažniji mentalno i fizički, taktično. Kada sam se prvi put ,,probio” u ,,top deset”, tri, četiri godine gubio sam važne mečeve od njih i nešto se u meni promijenilo 2010, početkom 2011. Zadnjih deset godina bile su nevjerovatno putovanje, koje se ovdje ne zaustavlja.
Uslijedilo je i pitanje da li je cilj i osvajanje četvrtog grend slema, što je pošlo za rukom samo Rodu Lejveru 1969.
– Zasigurno mogu to da zamislim. Pokušaću, nadam se da ću uspjeti. U odličnoj sam formi, igram najbolji tenis u karijeri na grend slemovima. To mi je prioritet u ovoj fazi karijere, pa neka se nastavi – istakao je Đoković.
Za kraj, zahvalio je porodici i timu.
– Kako nevjerovatna osjećanja, možda i previše za podnijeti. Novak se u tom smislu bolje snalazi, jer je veliki šampion. Još jednom, svaka čast, Novače! On ispisuje istoriju ovog sporta i zaslužuje sve pohvale. Veoma sam zadovoljan igrom u finalu i nadam se da neće biti moje zadnje ovdje i na grend slemovima. Velika je čast biti ovdje, nevjerovatan niz za mene i nisam mogao tražiti više. Dobro, možda malo više bi bilo odlično.  Ovo nije kraj za mene, već, nadam se, početak izuzetne karijere – uz osmijeh je rekao Italijan.


Bio je ovo meč koji je obilovao istorijom. Beretini je bio prvi Italijan koji je igrao u finalu Vimbldona, a Marija Čičak iz Hrvatske prva dama koja sudi finale na Vimbldonu.
Još jedan predivan gest desio se prije samog početka meča. Ceremoniju bacanja novčića kako bi se odredilo ko će prvi servirati na meču uljepšao je dječak sa posebnim potrebama.


Za kraj, reket je pripao ovoj mladoj dami:


B.R.