ART PREPORUKA

KIC: Sjutra predstava o vršnjačkom nasilju „One su htjele nešto sasvim drugo“

Podgorička premijera predstave o vršnjačkom nasilju „One su htjele nešto sasvim drugo“ Omladinskog teatra Kulturno kreativnog centra Akord biće organizovana sjutra, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“, od 18 sati, saopšteno je iz PR službe KIC-a.

U predstavi po tekstu Milene Depolo i u režiji Dragana Kneževića igraju: Sara Perišić, Andrea Drašković, Ana Badnjar, Helena Jovanović, Marija Perišić, Martin Popović, Marinko Jovanović, Vaso Lalićević, Nikolina Radulović, Milan Eraković, Stefan Mumović, Itana Pavlović i Radomir Krivokapić.

– Komad „One su htele nešto sasvim drugo“ napisan je 2009. godine. Nastao je kao rezultat radionica forum teatra organizacije In Stage, kroz saradnju autorke Milene Depolo sa rediteljkom Anom Tomović i grupom učenika srednjih škola. Osnovno polazište ovih radionica bilo je uvjerenje da se pozorište može koristiti kao moćan alat za podizanje svijesti o aktuelnom stanju svijeta oko nas, ali i za započinjanje neophodnih društvenih promjena. Tema radionce bilo je vršnjačko nasilje, a kao polazište komada uzet je istinit događaj opisan u novinskom članku. Komad je prvi put izveden u Ustanovi kulture Parobrod, u režiji Ane Tomović, a kasnije je više puta izvođen u raznim školama glume i dramskim sekcijama.
Priča počinje manjim i naizgled beznačajnim sukobom dvije tinejdžerke oko popularnog dječaka iz škole, ali završava se nasiljem. Ono što je još tragičnije od samog čina nasilja je indiferentnost koju povodom toga pokazuju institucije. Tako posljednja scena opominje da ovaj slučaj nije izolovan, već je vrlo česta pojava u školama, i problem koji prosto vapi da se njime kao društvo bavimo na svaki, pa i na umjetnički način. Osim klasičnih dramskih scena, neke su napisane u formi dnevničkih zapisa učesnika događaja, a korisite se i autentični novinski članci i analize stručnjaka koji se bave temom vršnjačkog nasilja. Glavni događaj – sama scena nasilja – prikazan je repetativnom scenom čije ponavljanje prerasta u vrlo uznemirujuć scenski događaj, sa jakim dejstvom na publiku.
Idealan scenski život ovog komada je upravo izvođenje među vršnjacima samih junaka (ili antijunaka) komada. Dakle: kada glumci tinejdžeri izvode predstavu za gledaoce tinejdžere. To donosi onu neophodnu istinitost i uvjerljivost, i čini da se ovim velikim društvenim problemom bavimo na neposredan način, a ne ex-catedra. Čini mi se da ovaj komad i ova tema zahtijevaju i diskusiju sa akterima i publikom, vođenu od strane stručnjaka – pedagoga i psihologa. To na pravi način zaokružuje priču i čini da se ova neuralgična tačka našeg (i ne samo našeg) društva osvijetli iz svih uglova – kaže Milena Depolo.
Ulaznice za predstavu su rezervisane za učenike Gimnazije ,,Slobodan Škerović” i Ekonomske škole ,,Mirko Vešović”.Shodno odluci Instituta za javno zdravlje broj mjesta je ograničen, a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno!

kud duga