COVID 19 PREPORUKA

CRNA GORA: Stigao redovni kontingent Fajzer vakcina

U Crnu Goru je danas stigao još jedan kontingent Fajzer vakcina, od ukupno 42.000 doza, koliko će našoj zemlji biti isporučeno od maja do avgusta ove godine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Novu isporuku vakcina Fajzer na podgoričkom aerodoromu dočekale su ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i ambasadorka Republike Austrije u Crnoj Gori Ana Janković.

Isporuka vakcina finansirana je iz paketa finansijske pomoći vrijednog 70 miliona eura, koji je Evropska komisija usvojila u decembru 2020. godine, kako bi partnerima iz Zapadnog Balkana pomogla u pokrivanju troškova kupovine vakcina, a podjelu i dopremanje vakcina, omogućila je Republika Austrija sklapanjem pravnih aranžmana sa proizvođačem i partnerima iz Zapadnog Balkana.

Borovinić Bojović je pozvala građane, koji to do sada nisu učinili, da se vakcinišu jer je, kako je kazala, to najefikasniji način da zaštite svoje i zdravlje svojih najbližih, ali i kompletne nacije. Pored toga, kako je naglasila, neophodno je i poštovanje epidemioloških mjera, imajući u vidu nepredvidivost i sve okolnosti koje su vezane za globalnu pandemiju.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa istakla je da je od početka pandemije, Evropska unija obezbijedila Crnoj Gori više od 115 miliona eura bespovratne podrške i povoljnih kredita.

– Ovaj novac je pomogao da zaštitimo medicinske radnike, poboljšamo zaštitu zdravlja građana i sačuvamo hiljade radnih mjesta. Donacija vakcina je još jedan način na koji Evropska unija i njene države članice pokazuju solidarnost sa građanima Crne Gore. Pozivam sve građane da se što prije vakcinišu i tako zaštite sebe i svoje najbliže. Evropska unija je uz vas – poručila je ona.

Prema riječima Janković, Austrija je intenzivno sarađivala s Evropskom komisijom kako bi omogućila dijeljenje vakcina protiv kovid-19 sa Zapadnim Balkanom i preuzela je ulogu koordinatora u ovom projektu.

– Izuzetno mi je drago što danas primamo još jednu tranšu vakcina Fajzer, koje će nastaviti da stižu na nedjeljnom nivou do kraja avgusta. Nadamo se da će, uz podršku stalnih pošiljki vakcina, Crna Gora uspješno primijenjivati svoju strategiju imunizacije i biti dobro pripremljena za ljetnju sezonu. Kao znak naše snažne solidarnosti i prijateljstva, Austrija je u austrijskim bolnicama liječila i tri pacijenta s kovid-19 iz Crne Gore. Takođe smo svjesni da niko nije siguran dok svi nisu sigurni. Prazna mjesta na mapi vakcinacije, ma gdje se ona nalazila, predstavljaju opasnost za sve nas. Zato se nadamo da ćemo u budućnosti biti u prilici da podijelimo još više vakcina, onda kada postanu dostupne – naglasila je ona.