ART PREPORUKA

PORTO MONTENEGRO: Saradnja sa Fakultetom likovnih umjetnosti UCG u projektu Otvoreni studio – Umjetnost u marini

Predstavnici kompanije Adriatic Marinas i Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja potpisali su Memorandum o saradnji kojim se ove sezone u Tivtu realizuje projekat Otvoreni studio – Umjetnost u marini.

Cilj projekta je predstavljanje radova studenata FLU sa Cetinja gostima i klijentima Porto Montenegra i Tivta, kroz koncept „Otvorenog studija“, gdje će svi posjetioci imati priliku da vide postavke radova odabranih studenata FLU-a, ali i učestvuju na radionicama, razgovaraju sa umjetnicima, i uopšte, prate kako autori stvaraju svoja djela uživo.

Prvi mladi umjetnici koji će predstaviti svoje radove u novootvorenoj multifunkcionalnoj galeriji u zgradi Elena u Porto Montenegru su Bosiljka Bakočevič i Radisav Stijović. Njihov rad biće predstavljen javnosti tokom jula, a galerija u zgradi Elena otvorena je svakog dana od 11 do 15h i od 18 do 21:30.

Mladi umjetnik Radisav Stijović izjavio je:
– U svom radu se bavim disciplinama grafike i dizajna, posmatrajući ili uspostavljajući preklapanja i podudaranja između istih, kroz izmještanje istraživanog sadržaja u eksperimentalnu formu. Tokom boravka u ateljeu radiću na skicama (najčešće u kombinovanim tehnikama na papiru, ali i digitalno), koje će poslužiti kao prijedlozi za nove serije grafika, video radova, kolaža itd. Posjetioci će, sem mogućnosti da prisustvuju procesu pomenute izrade, moći da vide već realizovane grafike, te u skladu s interesovanjem, se informišu o grafici kao disciplini i postupku njene izrade, kroz razgovor i demonstraciju grafičkih matrica.

Bosiljka Bakočević, vizuelna umjetnica iz Risna, kazala je:
– Moj rad se bazira na istraživanju floralnog dinamizma. Biljni motivi i akvarel za mene služe kao afirmacija svjetlosne prirode oblika. Cijelu svoju karijeru sam posvetila kulturi i umjetnosti kao i osnaživanju kulturne svijesti kod mlađe populacije. Posjetioci Otvorenog studija će imati priliku da se upoznaju sa tehnikom akvarela kao i procesom nastanka umjetničkog djela koristeći motive koji nas okružuju, uz mogućnost organizovanja radionica u galeriji u Porto Montenegru, na glavnoj promenadi Strada Navale.

kud duga