ART PREPORUKA

GLAVNI GRAD: Predstavljen program Podgoričkog kulturnog ljeta 2021.

U prostoru JU Muzeji i galerije u Podgorici danas je predstavljen program Podgoričkog kulturnog ljeta 2021, čiji će početak biti svečano obilježen sjutra veče predstavom Gradskog pozorišta “Bajku životom pravimo”.

– Podgoričko kulturno ljeto održaće se od 12. juna do 23. septembra na više od 25 lokacija u gradu, sa više od 60 nastupa u okviru muzičkog, pozorišnog, književnog, likovnog i filmskog programa – najavila je moderatorka događaja Nina Maliković.

Sekretarka za kulturu i sport Ana Medigović kazala je da ovogodišnja manifestacija počinje predstavom Gradskog pozorišta “Bajku životom pravimo” koja će biti održana u subotu 12. i nedjelju 13. juna na Trgu nezavisnosti.

-Predstava je nastala prošle godine i prvobitno je bilo zamišljeno da se igra po punktovima Glavnog grada, ali zbog epidemiološke situacije biće izvedena na Trgu nezavisnosti. Kao što smo i prethodne godine dali veliki prostor i priliku kreativnim, mladim pojedincima i organizacijma da kroz naše tradicionalne manifestacije predstave svoj rad, takva praksa biće i ove godine. U skladu sa tim, premijera predstave Ana Karenjina, koja je nastala u produkciji Dramskog studija Prazan prostor i Kraljevskog pozorišta Zetski dom, biće izvedena 12, 13. i 14. juna u Vojnim hangarima u Zagoriču – navela je Medigović.

Ono što je novina ovogodišnjeg Kulturnog ljeta je to što će biti organizovana dva performansa, a to su “Guranje pod tepih” Jelene Topić koji će biti izveden 14. jula na Trgu nezavisnosti i performans koji će biti održan sedmog i osmog jula u 19 sati “Razotkrivena priroda i priča o biljkama i radnicima”.

-Poslije izvođenja u Beču i Berlinu, imaćemo priliku da pomenuti performans gospodin Vladimir Bjeličić u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu, pripremi i adaptira za brdo Gorica, čime pratimo zelene, savremene prakse, spajajući aktivizam, umjetnost i ekologiju – kazala je Medigović.

Program manifestacije sastavljen je iz pet segmenata, a najveći dio programa se odvija na otvorenom prostoru, na raznim lokacijama u Glavnom gradu.

-To smo uradili i prošle godine zbog epidemiološke situacije i pokazalo se kao veoma uspješno. Svaki kutak našeg grada može biti scena. Tu su neke nove i neke već poznate lokacije, biblioteka “Radosav Ljumović”, Gorica, “Karver”, trgovi, ulice – objasnila je Medigović.

Što se tiče pozorišnog programa, osim sjutrašnje predstave, biće izvedena i predstava “Energija i ja” u organizaciji Malog ateljea Arlekin, kao i predstava “Lounli plenet”  Ateljea 212 .

-Prva premijera predstave “Lounli plenet” nastala je u doba pandemije koronavirusa, i sama priča je upravo vezana za život u doba kovida. Upečatljiva je po tome što četiri dramska pisca izgovaraju tekstove jedni drugih, a radnja se odvija na četiri različita prostora – najavila je Medigović.

Likovni program će obilježiti izložba Srđana Vukčeviča u Modernoj galeriji 23. juna, a kada je u pitanju filmski segment, Medigović je istakla da će na brdu Gorica biti organizovana filmska revija u saradnji sa Ambasadom SAD od 16. jula. Za muzički program vezuje se tradicionalna saradanja sa muzičkim školama “Vasa Pavić” i “Andre Navara”, a biće uključeni i brojni bendovi, pa će ovog ljeta nastupati Kuhinjazz i Glembajevi. Podgoričko kulturno ljeto biće zatvoreno 23. septembra koncertom benda “Laibach”.

Medigović je istakla da su zbog epidemiološke situacije festivali koji su prethodnih godina organizovani u junu – “Underhill”, “Džada film fest”, “Odakle zovem”, ove godine pomjereni za septembar.

Ona se zahvalila timu Sekretarijata za kulturu koji je koncipirao program, i direktorima i pomoćnicima direktora javnih ustanova koji su uzeli učešće i pomogli u pripremi ovogodišnjeg programa.

Umjetnički direktor Gradskog pozorišta Dušan Kovačević istakao je da je predstava “Bajku životom pravimo”, kojom se otvara Kulturno ljeto 2021, nastala iz potrebe da se djeci na bajkovit način predstave značajne ličnosti iz crnogorske istorije i kulture, koje su odabrane po epohama – u pitanju su Ivan Crnojević, Petar II Petrović Njegoš, Kralj Nikola, Blažo Jovanović i Dragan Radulović.

-U predstavi, pored Davora Dragojevića koji je veteran Gradskog pozorišta,  igraju još samo studenti Fakulteta dramskih umjetnosti koji donose posebnu svježinu našoj kulturnoj sceni. Odlučili smo se na to jer se današnjoj omladini plasiraju neke stvari koje snižavaju sistem vrijednosti i kriterijum za lijepo, a mi u Gradskom pozorištu i Sekretarijatu se borimo da vratimo prave vrijednosti, i usmjerimo mlade ka pozorištu i kulturi – kazao je Kovačević.

Budžet za organizaciju ovogodišnjeg Podgoričkog kulturnog ljeta iznosi oko 40.000 eura.

 

D.Markuš
Foto: B.Šekularac

kud duga