ART SLAJDER

PJESMA EVROVIZIJE: Pobjednik je predstavnik Italije Maneskin

Foto: EBU / THOMAS HANSES

Pobjednik ,,Pjesme Evrovizije” je italijanski ,,Måneskin”.
– Rokenrol neće umrijeti nikada – rekli su, podižući trofej sa suzama u očima, iz grupe ,,Måneskin”.

Bio je to odličan, energičan nastup. Grupa ,,Måneskin” predstavila se numerom sa snažnom porukom, a zove se ,,Zitti e Buoni”. Podsjećamo da se ime ovoga benda zapravo izgovara Monesken i da na danskom jeziku znači mjesečina. Ime je dala članica Viktorija de Andželis koja ima danske korijene.
Ovo je treća pobjeda za Italiju na ,,Pjesmi Evrovizije”. Prva je bila 1964. u Kopenhagenu – Điljola Činkveti sa numerom ,,Non ho l'età”, a druga Toto Kutunjo sa ,,Insieme: 1992” 1990. godine u Zagrebu.
Druga je večeras bila Švajcarska, treća Francuska, a Srbija 15.
Doba koronavirusa donijelo je pjesme sa snažnom porukom na roterdamsku evrovizijsku scenu.
Veče je otvoreno defilom učesnika uz numeru ,,Shocking Bluea” ,,Venus”.
Takmičarski dio počeo je nastupom predstavnice Kipra Elenom Cagrinu u pjesmi ,,El Diablo”.
Uslijedila je dama moćnog glasa i sa odličnom pjesmom – Andžela Peristeri iz Albanije sa numerom ,,Karma”.
Poslije nje Izraelka Eden Alene zapjevala je ,,Set Me Free”, a svjetski poznati bend ,,Hooverphonic” predstavio Belgiju sa netipičnom pjesmom za njih ,,The Wrong Place”.
Potom je na scenu izašla Ruskinja Maniža sa numerom ,,Russian Woman”. Za kraj, pjevačica je pitala: ,,Jeste li spremne za promjenu?” i poručila: ,,Mi smo promjena!”
Dama moćnog glasa Destani sa Malte predstavila se numerom ,,Je Me Casse”, dok je Portugal još jednom oduševio interesantnom pjesmom ,,Love Is On My Side”, koja je podsjećala na stara vremena ,,Evrovizije”, a otpjevao je i odsvirao sastav ,,The Black Mamba”.

Foto: EBU / THOMAS HANSES

Srbija je imala energičan nastup, a njene predstavnice ove godine bile su djevojke iz grupe ,,Hurricane” sa numerom ,,Loco Loco”.
Veliku Britaniju predstavio je Džejms Njumen sa pjesmom ,,Embers”, a Grčku najmlađa učesnica ovog izdanja ,,Eurosonga”, 18-godišnja Stefanija sa zanimljivim nastupom u pjesmi ,,Last Dance”.
Sljedeći je bio momak koji je rođen u Švajcarskoj i predstavio je tu zemlju sinoć, a čiji je otac Albanac sa Kosova, dok je majka iz Tirane. Talentovani mladić moćnog glasa nastupio je pod pseudonimom Gjon’s Tears i zapjevao numeru ,,Tout l’Univers”.
Uslijedili su nastupi islandskog sastava ,,Da∂i Freyr og Gagnamagni∂” u pjesmi ,,10 Years”, zatim Španca Blaza Kanta u numeri ,,Voy A Querdarme”, a onda i Moldavke Natalije Gordienko u pjesmi ,,Sugar”, te Njemca Jendrika u ,,I Don’t Feel Hate”.
Andergrand sastav ,,Blind Channel” razmrdao je publiku u ,,Ahoj areni” pjesmom ,,Dark Side”.
Bugarsku je predstavila Viktorija sa pjesmom ,,Growing Up is Getting Old”, Litvaniju sastav ,,The Roop” sa numerom ,,Discoteque”, a Ukrajinu ,,Go_A” u pjesmi ,,Shum”.
Predstavnica Francuske Barbara Pravi predstavila se pjesmom ,,Voilà” i to na kakav način! S puno emocija i, kako je publika to navikla da vidi od Francuske, svedeno, pa se nastup sastojao samo od svjetlosti koja je objasjavala Pravi. Tako su do izražaja došli sama pjesma i izvođač. Odavno nije bilo ovako izvanredne i upečatljive pjesme na ,,Evroviziji”. Podsjećala je na prave francuske šansone.
Podsjećamo da je Barbarino puno ime Barbara Pjević, da je rođena u Parizu, ali, da ima srpske i persijske korijene. Rođena je u porodici umjetnika i muzičara, a djed sa majčine strane je iranski slikar Husein Zenderudi.
Azerbejdžanov predstavnik Efendi zapjevao je ,,Mata Hari”.
TIX, koji je predstavio Norvešku sa pjesmom ,,Fallen Angel”, imao je snažnu poruku na kraju numere.
– Upamtite, niste sami – poručio je Andreas Andresen Haukeland, odnosno TIX koji boluje od Turetovog sindroma.
Žangu Makroj Nizozemsku je predstavio prelijepom pjesmom ,,Birth Of A New Age”. Ova pjesma, takođe, pružala je poruku za sve, a jedna od njih je zapravo stara surinamska poslovica – Ja sam pola centa, ne možeš me slomiti.
Švedsku je predstavio Tuse sa pjesmom ,,Voices”.
Takmičarski dio zatvorili su predstavnica San Marina Senhit sa specijalnim gostom, svjetski poznatim reperom Flo Ridom, u pjesmi ,,Adrenalina”.
Revijalni dio otvorili su spektakularnim nastupom svjetsko poznati Afrojack i Vulf u pjesmi ,,Music Binds Us”. Pratili su ih orkestar i plesači u nestvarnim scenama sa mosta, da bi se potom spektakl premjestio u samu ,,Ahoj arenu” gdje je Afrojacka čekala Glenis Grejs sa plesačima i pjesmom ,,Titanium”.
Revijalni dio nastavljen je potom nastupima Mansa Zelmerlova sa pjesmom ,,Heroes” (Švedska, 2015), zatim ,,Teach-Ina” sa numerom ,,Ding-A-Dong” (Nizozemska, 1975), Sandrom Kim sa pjesmom ,,J'aime La Vie” (Belgija, 1986), Leni Kur sa ,,De Troubadour” (Nizozemska, 1969), Helena Paparicu sa ,,My Number One” (Grčka, 2005) i ,,Lordi” sa ,,Hard Rock Hallelujah” (Finska, 2006).
Dankan Lorens još jednom je predivno otpjevao numeru ,,Arcade”, a potom predstavio i novi singl ,,Stars”.
Scena je ove godine bila nestvarna. Postavljen je najveći LED ekran u istoriji takmičenja – 52 metra širok i 12 metara visok.
B.R.

kud duga