NAŠE PRIČE SLAJDER

MIRSADA ŠABOTIĆ: Iz poštovanja prema herojskoj borbi medicinskih radnika, moramo se vakcinisati

Profesorica Mirsada Šabotić u januaru se zarazila koronavirusom, i uprkos blagoj kliničkoj slici za vrijeme trajanja infekcije, prošla je kroz neprijatna postkovid stanja – upala želuca, bolovi u zglobovima koji su se pojačavali, zaboravljala je imena prijatelja, riječi, izraze… Sada se, nekoliko mjeseci kasnije, vakcinisala, a u cilju širenja svijesti o važnosti imunizacije, odlučila je da sa čitaocima MNE magazina podijeli svoje iskustvo u vezi sa koronavirusom i vakcinacijom.

-Ja sam neko ko je na društvenim mrežama bio prepoznatljiv po objavama iza kojih je stajala molba da se fizički distanciramo jedni od drugih uz obavezno nošenje maski i, naravno, obavezno pranje ruku. Kako sam i kada dobila koronu ne znam, ali znam da je nikom nijesam prenijela, jer je jedino mjesto gdje sam tokom prve polovine januara išla bila škola, ako izuzmem market kao prijeku potrebu. Nijesam posjećivala prijatelje, nijesam vrijeme provodila u lokalima, jednostavno, svim snagama sam čuvala sebe od drugih i druge od sebe. Istog dana kada sam saznala da sam pozitivna na Covid 19, obavijestila sam putem zajedničke školske vajber grupe sve kolege. Na sreću, kasnije se ispostavilo da niko, bar narednih 14 dana, nije bio zaražen – prisjeća se Mirsada.

Kako je kazala, 14 dana imala je bolove u glavi i zglobovima, D dimer joj je bio uvećan, pritisak visok… Bila je pod terapijom, ali kako kaže, bilo je podnošljivo. Izgubila je čulo mirisa. Pluća joj nijesu bila oštećena. Međutim, pravi problemi su nastali nakon tih 14 dana od dana kada je saznala da je pozitivna.

– Počela sam da se umaram, imala sam česta lupanja srca, dobila sam upalu želuca, bolovi u zglobovima su se pojačali, a moja memorija je postala usporena. Zaboravljala sam imena prijatelja, nijesam mogla da se sjetim nekih riječi i izraza… Počela je panika da me hvata od pomisli da ću, možda, postati dementna… U razgovoru sa prijateljima koji su bolovali koronu došla sam do saznanja da su i oni imali iste probleme. Tri mjeseca sam bila na bolovanju. Uradila sam sve pretrage. Posebnih anomalija nije bilo, ali sam se ja osjećala veoma umorno i nijesam bila sposobna za rad, posebno za rad u školi – priča naša sagovornica.

Kako priznaje, ni sada se ne osjeća najbolje. Umorna je i jedva ode do škole.

-Čulo mirisa mi se vratilo, ali sve drugačije miriše –  i hrana, i parfemi, čak osjećam poseban miris vode. Sve me podsjeća na miris zarđalog metala – kazala nam je Šabotić.

Kako dodaje, korona joj je odnijela mnoge prijatelje i bližu rodbinu. Kada je saznala da je zaražena, bila je uznemirena.

-Naime, prije dvije godine sam otklonila karcinom, a i pušač sam. Dovoljno razloga da pripadam rizičnoj grupi. Eto, možda sam imala sreće, ne znam zbilja, ali sam i dalje oprezna – rekla je Šabotić.

Kako ističe, ona vjeruje u zdravstveni sistem, i cijeni herojsku borbu medicinskih radnika. Nedavno se i vakcinisala, i ovim putem apeluje na sve da daju doprinos u borbi protiv korona virusa kroz poštovanje mjera i vakcinisanje.

-Ja vjerujem u zdravstveni sistem, dvoje djece su mi doktori medicine. Stava sam da su ljekari dali najviši doprinos i da su bili najveće žrtve pandemije. Njihova borba je bila herojska i iz poštovanja prema njima, svi bismo trebali da se vakcinišemo. Ja ni u jednom trenutku nijesam razmišljala da se ne vakcinišem, iako sam putem medija slušala razne teorije zavjera o vakcini. Objavila sam na svom Fejsbuku da sam se vakcinisala s namjerom da motivišem građane jer osjećam kod pojedinih da su skeptični – kazala je Mirsada.

Kako ističe, svjesna je da se i nakon vakcinacije možemo zaraziti, ali, kako dodaje, poslije vakcinisanja nećemo biti u situaciji da tražimo pomoć ljekara ili da budemo priključeni na respiratore.

-Negdje sam  pročitala da se i poslije vakcinisanja može dobiti korona. Podijeliću sa čitaocima jedno iskustvo. Moja osamdesetogodišnja tetka, koja živi u Turskoj, vakcinisala  se prije dva mjeseca kineskom vakcinom. Međutim, prošle nedjelje se opet zarazila koronom. Simptomi su blagi, poput prehlade, tačnije, samo joj je promukao glas. Dijabetičar je i ima hronični bronhitis. Odlično se osjeća, za razliku od njene kćerke koja je bila prenosilac i koja ima upalu pluća i uvećan D dimer. Očigledno da vakcina ne može da spriječi zarazu, ali čini da se organizam izbori i ne dozvoli virusu da ošteti organe. Apelujem na građane da se vakcinišu – poručila je Mirsada.

Kako zaključuje, čovječanstvo je pred velikim ispitom, a samo zajedničkom borbom, možemo da izađemo kao pobjednici.

-Očigledno je da korona ne jenjava, ali savremeni čovjek mora da se i na ovaj način globalizuje jer korona je svjetski problem i samo zajedničkom borbom možemo da joj se odupremo – zaključila je Mirsada Šabotić.

 

D.Markuš