PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Maslačak – koristan od korijena do cvijeta

Foto: Nataša Martić

Maslačak je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Latinski naziv maslačka je Taraxacum i izveden je od naziva očne bolesti taraxis koju su još Stari Grci liječili ovom biljkom.

Korijen maslačka je vretenast i zadebljan, a može da dostigne čak 140 centimetara i preporučuje se da se vadi u proljeće ili jesen. Stabljika maslačka je uspravna, vretenasta, šuplja i bez listova, i dostiže visinu između 15 i 20 centimetara. Maslačak ima dvopolne cvjetove, zlatnožute koji su skupljeni u glavice promjera između tri i pet centimetara. Listovi maslačka se beru od marta do maja.

Maslačak je rasprostranjen na području Evrope i Azije. Ova biljka se javlja na livadama, nebitno da li su one suve ili vlažne, na pašnjacima, oranicama i vrtovima, a možemo ga naći i na visokim planinama.

Sastav maslačka

U maslačku se mogu naći vitamini A, B i C, karotinoide, triterpenski alkohol. Bogat je i gvožđem, magnezijumom, fosforom, silicijom, natrijem, sumporom, manganom i enzimima.

Maslačak se upotrebljava u ishrani i u narodnoj medicini.

Maslačak u narodnoj medicini

Maslačak pospješuje funkcije jetre i bubrega, omogućava bolju prokrvljenost vezivnog tkiva te time povoljno djeluje na bolesti mišića i zglobova, posebno gihta.

List maslačka je dobar diuretik koji Evropski naučni komitet za fitoterapiju preporučuje kod potrebe za pojačanim mokrenjem ili visokog krvnog pritiska. Diuretsko djelovanje pripisuje se visokom udjelu kalijuma. Ako imate osjećaj nadutosti, čaj maslačka može pomoći.

Takođe, maslačak je dobar u borbi protiv dijabetesa, celulita, poboljšava vid, pomaže u otklanjanju bradavica. Maslačak je djelotvoran i kod stresa i glavobolje.

Čaj od lista maslačka

Čaj se priprema tako da se četiri do 10 grama suvog lista prelije sa 250 mililitara kipuće vode, ostavi da stoji 10 minuta te potom procijedi. Ta količina priprema se tri puta na dan i pije između obroka.

Korijen maslačka izvanredan je koleretik jer potiče stvaranje i lučenje žuči. Potiče apetit pa se preporučuje kod probavnih tegoba, nedovoljnog lučenja žuči i manjka apetita. U modernoj fitoterapiji korijen maslačka koristi se kod drenaže, odnosno čišćenja, jetre i žuči, kod tegoba kao što su alergije, kožne tegobe, pretilost i celulit.

Čaj od korijena

Čaj od korijena maslačka se pravi tako da se tri do pet grama korijena stavi u mlaku vodu te grije i kuva 10 minuta. Makne se sa vatre, procijedi i pije dva do tri puta na dan, pola sata prije jela.

Domaći sirup

Sastojci:

250 svježih cvjetova maslačka

1,5 l vode

dva limuna

dvije narandže

kg šećera

Priprema:

Cvjetove maslačka preliti vodom, dodati isjeckan limun i narandžu, te pokriveno ostaviti da stoji 24 sata. Potom procijediti, dodati šećer prokuvati 90 minuta, dok se ne stvori gusti sirup. Spremiti u tegle i čivati na hladnom.

Upotreba:

Uzimajte po kašičicu prije svakog obroka za regulisanje probave i jačanje apetita.

Svježi sok

Sastojci:

tri šake lista maslačka

50 ml vode

Priprema:

Procijediti u sokovniku sve zajedno. Čuvati u frižideru.

Upotreba:

Uzimati tri puta na dan po kašičicu. Svježi sok koristan je protiv proljećnog umora, podstiče izlučivanje tečnosti, olakšava artritis i bakterijske plućne bolesti.

Protiv celulita

Pripremite 25 g listova maslačka, 25 g listova koprive, 25 g korijena maslačka i 25 g korijena čička. Kašičicu korijenja prelijte šoljicom vode, stavite na vatru i kuvajte 20 minuta. Dodajte kašičicu lišća, sklonite sa vatre, ostavite da stoji 10 minuta pa procijedite. Pijte 2-3 šoljice čaja na dan.

Maslačak u ishrani

U ishrani se mogu koristiti svi dijelovi maslačka – korijen, stabljika, listovi i cvjetovi.

Maslačkov med

Sastojci:

500 cvjetova maslačka

četiri veća limuna

litar vode

pet kg šećera

Priprema:

Cvjetove maslačka preliti hladnom vodom. Dodati limun i ostaviti da odstoji 24 sata. Potom znječiti i dobro procijediti. Zatim lagano zagrijavati i dodavati kilogram po kilogram šećera, ali prije nego što se tečnost zagrije. Lagano miješajte i kuvajte dok se ne zgusne.

Slatki liker od maslačka

Sastojci:

50 cvjetova maslačka

60 g meda

kg šećera

limun

litar domaće rakije ili vodke

Priprema:

Maslačak stavite u teglu, prelijte medom i šećerom, prekrijte narezanim limunom i prelijte rakijom. Ostavite da stoji na tamnom i toplom mjestu dvije nedjelje pa procijedite i sipajte u boce.

 

Izvor: Nezavisne