ART SLAJDER

ANA RUCNER U OGLEDALU:  Odgovornost prema ljudima i poslu veoma mi je važna

Današnja gošća rubrike Montenegro magazina ,,U ogledalu” je hrvatska violončelistkinja Ana Rucner.
Smatraju je jednom od najinovativnijih predstavnica klasične muzike u Hrvatskoj. Prva je hrvatska umjetnica koja je zasvirala električno violončelo.
Rođena je u Zagrebu  u porodici muzičara. Majka Snježana je čelistkinja, otac Dragan violista, baš kao i brat Mario. Bilo je i prirodno tako da Ana počne svirati čelo već sa šest godina.
Ponosna je naša sagovornica, kako mi je rekla u jednom intervjuu, i na crnogorske korjene. Naime, djed s majčine strane, bio je iz Kuča.
Djetinjstvo pamti po slobodi, iskrenim osmijesima i sankanju po blatu i snijegu.
Zagreb je bio i mjesto gdje je završila studije violončela u klasi profesora Željka Švaglića i Krešimira Lazara. Već tokom studija pohađala je mnoge stručne seminare i radila s nekim od najpoznatijih muzičkih autoriteta, kao što su Menahem Meir, Gustav Neiva Tavares, Dmitri Miler, David Grigorian, Vladimir Perlin, Silvija Sondeckine, kasnije sarađivala sa Hozeom Karerasom, Dejvidom Milerom (sastav ,,Il Divo”), te Piterom Soaveom i Mujeom Vuom.
Nagrade, domaće i međunarodne, nisu izostale. Više od 30 njih osvojene su za turističke spotove.
Godine 2011. godine osmislila je poseban festival u Dubrovniku pod nazivom Ana u Gradu, koji je danas dio kulturne tradicije Dubrovnika. Svake godine 21. juna u pet sati ujutro na Srđu u amfiteatru, Ana uz muzičke goste dočekuje prvo ljetnje sunce.
Objavila je albume ,,Expression”, ,World Classics & Croatian Beauties”, ,,,Za male anđele”, ,,Vječne uspavanke” i ,,Croatian Heritage”. Bila je, uz Dalal, Deena i Jalu, u timu predstavnika Bosne i Hercegovine na ,,Pjesmi Evrovizije” 2016. godine sa numerom ,,Ljubav je”.
Nedavno je sa bubnjarem Markom Duvnjakom udružila kreativnu energiju i predstavila tri spota, za teme iz filma ,,Pirati s Kariba” i serije ,,Igra prijestola” i rok baladu ,,Destiny”.
Rucner od 2011. godine nosi titulu počasne ambasadorke grada Pekinga.
Važna joj je, kaže u ovom razgovoru, odgovornost prema ljudima i poslu, ali i međusobno povjerenje.
Bila je u braku sa muzičarem Vladom Kalemberom i sa njim ima sina Dariana.
Kaže da su za pravu ljubav potrebni prvo odluka, pa povjerenje, zatim beskrajno strpljenje i na kraju Božja volja.

Ana Rucner sa violončelom (desno od nje je brat Mario Rucner)

Na šta Vas asocira djetinjstvo?
– Igra s prijateljima u blatu, iskreni osmijesi, sankanje po blatu ili snijegu, veselje, sloboda kretanja i bezbrižnost. Sve ono što današnji klinci, nažalost, ne poznaju u potpunosti. Odrastanje bez interneta za mene je bilo najljepše životno doba, a čega sam tek danas svjesna.
Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?
– Naravno, imala sam 13 godina i svirala sam ,,lajt-motive” u jednoj predstavi u pozorištu ,,Kerempuh”, a to je bio višemjesečni angažman tako da sam se nasvirala tada. Potrošila sam prvi na cipele i garderobu, a onda sam postala mudrija 🙂

Na čemu insistirate u poslu?
– Vrlo sam pedantna u svemu što radim, a odgovornost prema ljudima i poslu veoma mi je važna, kao i međusobno povjerenje.
Koju knjigu/film biste preporučili?
– Kada čitam, to su najčešće duhovna štiva, poput sjajne knjige koju taman čitam, ,,Veliki sveci” autora Voltera Niga (Walter Nigg). Filmove slabo gledam, tek ponekad da skrenem misli s realnosti, a tada volim pogledati film poput ,,Bridget Jones” i pošteno se nasmijati. Preporučujem svima da pogledaju ponovo jer pretpostavljam da su taj film odavno svi vidjeli, ali svakako opušta!
Koje jelo najviše volite?
– Obožavalac sam kineske kuhinje i sirove hrane. Jedem malo, ali zdravo. Veoma pazim na ishranu i uvijek se trudim da uzimam i suplemente, uz zdravu hranu. Moj posao iziskuje da sam uvijek u top formi i da prštim od energije.
Šta je potrebno za pravu ljubav?
– To ide nekako ovim redom… Odluka, povjerenje, beskrajno strpljenje i na kraju Božja volja.
Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?
– Kad god slušam grupu Queen, tačnije Fredija Merkjurija, sva se naježim. Voljela bih da takvih umjetnika kao što je bio on ima među nama i da ga mogu uživo doživjeti.

Ana Rucner na turneji u Kini

Putovanje koje pamtite?
– Imala sam tu sreću da sam sa muzikom nekoliko puta proputovala cijeli svijet. Svaki dio naše planete ostavio mi je poseban utisak i uopšte ne znam što bih izdvojila. Kinu, na primjer, obožavam i izdvajam od ostalog jer sam nju najbolje i upoznala, tamo sam bila nebrojeno puta i vraćaću se još toliko 🙂

Ana Rucner na turneji u Kini

Pjesma Vašeg života je?
– ,,Bohemian Rhapsody” mi je apsolutno posebna!

Bojana Radonjić
Foto: Privatna arhiva

kud duga