DRUŠTVO PREPORUKA

NOVA MJERA: Ulazak u Crnu Goru iz Velike Britanije uz negativan PCR test

Foto: MUP

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Borko Bajić na današnjoj konferenciji za novinare kazao je da je od danas na snazi nova mjera – svi koji dolaze iz Velike Britanije moći će da uđu u Crnu Goru uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Ta i ostale mjere ostaju na snazi do 10. februara.
Direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić istakao je da su odmah po saznanju da se pojavio novi soj koronavirusa, poručili testove Termo Fišer, koji mogu izraziti sumnju da je lice zaraženo novim sojem kovid-19.
– Termo Fišer testove smo dobili prošle nedjelje i počeli smo da skupljamo pozitivne slučajeve koji su pokazali sumnju da su oboljeli od tog novog soja. Kad se dovoljan broj prikupi oni se šalju u referentnu laboratoriju u Berlinu. U toku ove sedmice će biti poslati na sekvenciranje – kazao je Galić.
On je dodao da je epidemiološka situacija i dalje složena. Rekao je da je najviše zaraženih na Cetinju i u Podgorici i apelovao na građane tih opština da striktno poštuju mjere.
– Lokalna transmisija pojačana je i proširena u nekim gradovima i to su gradovi gdje se najviše prijavljuju dnevne žurke – Podgorica, Budva, Nikšić, Bar, Cetinje. Zamolio bih građane i inspekcije da povedu malo više računa – istakao je Galić.
Pozvao je građane Crne Gore da se vakcinišu kada vakcine budu dostupne.
B.R.