MAGAZIN PREPORUKA

BUDIMPEŠTA: Najstarija olimpijka Agnes Keleti proslavila stoti rođendan

Foto: AP

Najuspješnija Jevrejka u istoriji olimpijskih sportova, najbolja mađarska olimpijka i najstarija olimpijska šampionka, nekadašnja gimnastičarka Agnes Keleti, proslavila je danas 100. rođendan.

– Najiskrenije čestitke i sve najljepše Vam želim. Vaša priča istinski je inspirativna. Pokazali ste snagu odlučnosti i hrabrost u prebrođavanju tragedije. To su atributi velikog olimpijskog šampiona. Kao olimpijki, Vaših deset medalja, od kojih pet zlatnih, zaista su izuzetne. Uvjeren sam, da ste se takmičili u Londonu 1948. godine, bilo bi ih još – poručio je u telefonskom razgovoru Keleti predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.

Njegov poklon uručio joj je predsjednik Mađarskog olimpijskog komiteta Kristijan Kulcar.

– Ovih sto godina prošlo je za tren. Osjećam se kao da imam 60. Kraljica gimnastike? To je pretjerano – kazala je Keleti listajući u rodnoj Budimpešti novu knjigu o svom životu pod nazivom ,,Kraljica gimnastike: Sto godina Agnes Keleti” (The Queen of Gymnastics: 100 Years of Agnes Keleti).

Mađarica, rođena kao Agnes Klajn, tokom Drugog svjetskog rata preživjela je Holokaust tako što je pod lažnim identitetom radila kao služavka, sa majkom i sestrom, kod čuvenog švedskog diplomate Raula Valenberga. Ovaj diplomata će kasnije biti prepoznat po ulozi u spasavanju Jevreja iz koncentracionih logora. Otac i stričevi Keletijeve su među 550.000 mađarskih Jevreja ubijenih u Aušvicu.

Godine 1944. saznaje da udate žene nisu odvođene u radničke kampove. Tada se udaje za gimnastičara Ištvana Šarkana. Nakon šest godina razvodi se od njega.

Poslije rata, trebalo je da učestvuje na Olimpijskim igrama u Londonu 1948, ali je odustala zbog povrede članka.

Deset medalja stalo je u nastupima na samo dvije Olimpijske igre – 1952. u Helsinkiju i 1956. u Melburnu.

U Helsinkiju u 31. godini postaje prvakinja u disciplini parter, osvaja srebro i dvije bronze, a onda 1956, na Olimpijskim igrama u Melburnu, bilježi četiri zlatne medalje i, u 35. godini, postaje najstarija gimnastičarka koja je osvojila najsjajnije olimpijsko odličje. U Melburnu je imala i dva srebra.

– Volim život. Zdravlje je najbitnije. Bez zdravlja, nemate ništa – kazala je Keleti za Associated Press.

Ističe da sada slijedi zahtjev ljekara da ne izvodi špagu. Možda i može bez špage, ali bez ,,zaraznog” smijeha, kako opisuju iz Associated Pressa, ne može.

Foto: AP

Keleti dodaje da su joj više od svih medalja značila iskustva koja je stekla tokom putovanja svijetom.

– Voljela sam gimnastiku jer mi je omogućila da besplatno putujem – rekla je Keleti.

Nakon sovjetske invazije na Mađarsku, Keleti je ostala u Australiji gdje je dobila politički azil, zatim je emigrirala u Izrael, gdje se preudala za nastavnika Fizičkog Roberta Bira i rodila dvoje djece Danijela i Rafaela, predavala Fizičko na Institutu ,,Orde Vingejt” i bila selektorka izraelske gimnastičarke reprezentacije. U Budimpeštu se vratila šest decenija kasnije – 2015. godine.

Podsjećamo i da je Keletijeva profesionalno svirala violončelo sa jednakim uspjehom.

B.R.