DOM PREPORUKA

POSNA TRPEZA: Predlog jelovnika za Badnji dan

Foto: Shutterstock

Pravoslavni vjernici danas slave Badnji dan, kada se tradicionalno pale badnjaci uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića, a ono što je takođe karakteristično za ovaj dan, jesu i strogo posni obroci.

U nastavku pročitajte naše predloge za ukusna posna jela koja se mogu pripremiti za prazničnu večeru.

Posni prebranac

Potrebno:

500 g krupnog pasulja,
500 g crnog luka,
biljni začin,
aleva paprika,
biber u zrnu,
dva dl ulja,
so.

Priprema:

Prebrati pasulj, oprati ga, natopiti vodom i ostaviti da odstoji što duže. Nakon toga, staviti ga da se kuva u slanoj vodi, ali paziti da se ne raskuva. Na zagrijanom ulju pržiti, oko 15 minuta, crni luk isječen na tanka rebarca. Umiješati biljni začin i alevu papriku. U nauljenu tepsiju ređati red pasulja, red luka i bibera, i tako dok se ne utroši sav materijal. Posljednji red treba da bude red luka. Po potrebi malo dosoliti. Protresti sud i tako ujednačiti masu. U zagrijanoj rerni peći prvih 20 minuta na jakoj vatri. Zatim smanjiti vatru i lijepo ukrčkati. Prebranac služiti uz salatu od kisjelog ili svježeg kupusa.

Posna pogača

Potrebno:

kilogram brašna,
oko pola litra mlake vode,
kocka svježeg kvasca,
kašičica soli,
dvije kašičice šećera,
dva dl ulja.

Priprema:

Kvasac rastopiti u malo mlake vode, dodati šećer i dvije kašike brašna. Ostaviti na toplom da nadođe. U brašno dodati nadošli kavasac, ulje i so pa uz dolivanje vode umijesiti tijesto. Tijesto izručiti na pobrašnjenu dasku za miješenje, pa mijesiti dalje sve dok se ne pojave mjehurići. Ostaviti pokriveno tijesto na toplom mjestu da naraste. Kada udvostruči zapreminu, premijesiti ga.

Oblikovati pogaču i spustiti u podmazanu tepsiju. Viljuškom napraviti na pogači šare i premazati je uljem. Peći u zagrijanoj pećnici, prvo na jačoj temperaturi, a zatim na umjerenoj dok pogača ne porumeni. Izvaditi je iz pećnice, dobro isprskati vodom i odmah uviti u čisti stolnjak.

Pečena riba

Potrebno:

kilogram ribe (morske ili slatkovodne),
dvije do tri kašike brašna,
šest kašika ulja,
limun,
dva ili tri čena bijelog luka,
list peršuna,
so.

Priprema:

Očistiti ribu, oprati je i uvaljati u brašno. Zatim, staviti u pleh za pečenje na vruće ulje i peći oko pola sata dok ne porumeni sa obije strane.
Poslagati ribu na tanjir i posuti je sjeckanim peršunovim listom i obložiti kolutićima limuna.

Kompot od suvih šljiva

Potrebno:

250 g suvih šljiva,
80 g šećera,
litar vode,
limunova kora.

Priprema:

Dobro oprati suve šljive i staviti u litar vode oko dva sata, da nabubre. Onda ih kuvati u istoj vodi u kojoj su stajale zajedno sa limunovom korom i šećerom. Kompot je kuvan kad šljive omekšaju.

 

Izvor: Stvarukusa.rs