MODA PREPORUKA

DIZAJNERKA NAKITA SANDA STRUGAR: Svaki segment umjetnosti razmotava klupko kreativnih ideja

Arhitektkinja Sanda Strugar koja živi i radi u Podgorici, prije godinu dana odlučila je da ljubav prema stvaranju, eleganciji i kreiranju usmjeri ka još jednoj kreativnoj djelatnosti, te je tako počela sa dizajniranjem nakita, koji je već postao prepoznatljiv po upečatljivim linijama i  jedinstvenom dizajnu.

Muzika, priroda, arhitektura, slikarstvo, glavni su pokretači i inspiracija, kaže Strugar za MNE magazin, a svaki segment umjetnosti dalje razmotava klupko ideja…

-Dizajnom nakita se bavim već godinu dana i mogu reći da sve ide uzlaznom putanjom. Ideja da se oprobam u ovoj vrsti stvaralaštva, potekla je od ljubavi prema stvaranju, umjetnosti i dizajnu. Mnogo toga je u planu i moj tim i ja radimo na tome da svaki cilj bude ostvaren – kazala je Strugar.

Njen nakit predstavljen je na Montenegro Fashion Week i Serbia Fashion Week, sa kojih nosi pozitivne utiske.

-Smatram da je najveći uspjeh dizajnera da njegov rad bude predstavljen na takvim manifestacijama kao sto su nedelje mode u državi i van nje – navela je Sanda.

Osim arhitekture i dizajna, naša sagovornica oprobala se i u drugim pravcima, pa je tako publici poznata po glavnoj ženskoj ulozi u spotu Sergeja Ćetkovića i Stjepana Hausera za pjesmu “Oči nikad ne stare”, koji je snimljen 2017. godine.
I za ovu saradnju, kaže Strugar, vezuju je lijepe uspomene.

– Stjepan Hauser i Sergej Ćetković su divni ljudi, kao i umjetnici, pa nije bilo teško odraditi čitav projekat na najvišem nivou. Cijeli tim je zaista bio sjajan i rado se sjećam te lijepe saradnje i druženja – prisjetila se Sanda.

Ona je u julu ove godine bila i dio kampanje “Montenegro – Nature & Me”, koji je pokrenula Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u čijem fokusu je bila promocija ljepote crnogorske prirode.

-I taj projekat je bio neprocjenjivo iskustvo. Predstavljanje prirodnih ljepota naše države svijetu, uz trud fenomenalnog tima, nije bio pretežak zadatak – iskrena je Strugar.

Sanda je odrasla u Pržnu, osnovnu školu i gimnaziju je završila u Budvi, a Arhitektonski fakultet u Podgorici. Kaže da između arihtekture i dizajna nakita postoje dodirne tačke, a u njenom slučaju to su ljubav prema stvaranju, detaljima, svedenosti, eleganciji…

-Kreativnost i ljubav prema detaljima, svedenosti, oštrim linijama, eleganciji i niz drugih povezujućih tačaka spaja nakit i arhitekturu – zaključila je Sanda.

 

D.Markuš
Foto: Privatna arhiva