DRUŠTVO PREPORUKA

JU OŠ “SAVO PEJANOVIĆ”: Projekat “Vesele sovice” podstiče intelekt učenika i čini nastavu zabavnom

U Osnovnoj školi “Savo Pejanović” u Podgorici počeo je novi projekat pod nazivom “Vesele sovice”, koji ima za cilj da zabavi, ali i podstakne razvoj intelektualnih sposobnosti učenika.

Projekat je osmišljen kao niz video klipova koji se objavljuju jednom sedmično, a na kojima učenici od prvog do trećeg razreda ove škole na kreativan način odgovaraju na zanimljiva pitanja.

Idejni tvorac “Sovica” je direktorica škole, Biljana Krivokapić, koja je za MNE magazin kazala da je namjera bila da se iskoristi trenutak dječije slobode da na svoj način objašnjavaju pojave koje im nijesu dovoljno poznate, služeći se maštom i logikom.

-Dječija percepcija je drugačija nego ona koju imaju odrasli, djeca se ne plaše da kažu mišljenje i o stvarima koje su im možda nepoznate, jer vole da izmaštaju i na svoj način odgovore. Htjeli smo da iskoristimo taj trenutak, i “Sovice” su pečat svemu tome – kazala je direktorica.

Kako dodaje, pitanja su razna, iz svakodnevnog života, ali odgovori koje dobijaju od djece pokazuju koliko su mališani maštoviti.

– Poenta je izmamiti osmijeh i učiniti bar na trenutak dan ljepšim – kazala je Krivokapić.

Milivoj Bometa, vaspitač koji radi sa djecom u produženom boravku, i ujedno je dio ovog projekta, kazao je da je projekat nastao tako što je direktorica prepoznala prostor i mogućnosti za realizaciju ovakvih aktivnosti, koje doprinose razvoju intelektualnih mogućnosti djece.

-Produženi boravak u školi je obogaćen još jednim zanimljivim projektom, a to su “Vesele sovice”. Ovaj projekat je osmišljen tako da razvija intelektualne sposobnosti djece, da se kroz igru i zabavu dostigne mogućnost slobodnog izražavanja, što doprinosi njihovom daljem učenju i radu. To je bio početni cilj, da “Sovice” budu zabavnog karaktera, da se oslanjaju na pitalice, mozgalice, sa svrhom da doprinesu dječijem razvoju – naveo je Bometa.

Kako je kazao, materijal za video zapis se prikuplja tokom cijele sedmice, a video se emituje jednom nedjeljno. Uskoro očekuju i noviju opremu koju će dobiti na poklon, a za realizaciju prvog videa, koji je objavljen danas, su se oslonili na postojeće tehničke mogućnosti.

-U projektu učestvuju učenici od prvog do trećeg razreda, i svi imaju pozitivne utiske. Djeca su presrećna, kao i mi, jer svjedočimo njihovoj kreativnosti, mašti, dosjetljivosti pri pronalaženju načina da odgovore na pitanja. Svakom djetetu postavljamo pitanja koja su prilagođena njegovom uzrastu – naveo je Bometa.

On je dodao da je projekat stvorio dobru atmosferu, i da se realizuje uz poštovanje svih epidemiološkh mjera.

– Cilj nam je da djeca budu i srećna ali i zdrava, pa se cjelokupni projekat realizuje uz strogo poštovanje mjera NKT-a, pri čemu se vodi račina o distanci, nošenju maski, broju učenika i slično – dodao je Bometa.

I učenici koje smo danas zatekli u prostorijama namijenjenim za realizaciju “Veselih sovica”, imaju samo lijepe utiske sa proteklog snimanja, i raduju se nastavku projekta.

Devetogodišnji Mehmet Gaši kazao je da mu se mnogo dopadaju “Vesele sovice”, i da je ovaj projekat do sada najzanimljiviji.

-Na snimanju su me pitali ko je mašinovođa, a ja sam objasnio da je mašinovođa čovjek koji popravlja mašine kada se one pokvare – odgovorio nam je Gaši.

“Sovice” su interesante i osmogodišnjem Vuku Radoviću, koji je učenik trećeg razreda.

This slideshow requires JavaScript.

-Meni su “Sovice” super, postavljaju nam zanimljiva pitanja i mi dajemo odgovore. Najviše mi se svidjelo kada su me pitali šta je čiviluk, pa sam im objasnio da se na njega kače jakne – rekao je Vuk.

Još jedan učenik trećeg razreda, osmogodišnji Mateja Lazović, kazao je da mu se sviđaju “Vesele sovice”.

-Meni se najviše svidjelo kada su me pitali šta je računovođa, jer se time bavi moja majka. Računovođa je čovjek koji kuca fakture, pravi basne, bajke, daje platu i svašta ostalo – kazao je Mateja.

Šestogodišnja Una Paunović koja ide u prvi razred takođe je učesnica u projektu, kojim je, kako nam je kazala, vrlo zadovoljna jer “odgovaraju na fina pitanja, kao na primjer šta je instrument”. Njena drugarica, takođe šestogodišnjakinja Nađa Žarić, oduševljena je “Veselim sovicama”.

– Pitali su me šta je dirigent, a to je čovjek koji radi štapićem tamo-ovamo, kako bi drugi znali šta da sviraju. Pitali su me i šta je simpatija – a to je kad se neko zaljubi u nekoga i kad mu se taj neko sviđa – podijelila je sa nama utiske Nađa.

 

D.Markuš
Foto: B.Šekularac