ART PREPORUKA

ART: Preminuo glumac Špiro Guberina

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Pozorišni, televizijski i filmski glumac Špiro Guberina umro je u 88. godini, piše 24sata.hr.
Tužnu vijest o odlasku glumca potvrdila im je voditeljka odjela socijalnog rada, radne terapije i izvaninstitucijskih usluga iz doma za starije i nemoćne u Klaićevoj ulici, u kojem je Guberina proveo posljednje godine života.
Proslavio se kao strikan Jozo u serijalu ,,Velo misto” i Divac u ,,Prosjacima i sinovima”, a zatim odigrao još niz zapamćenih uloga. Dobitnik je Nagrade ,,Vladimir Nazor” za životno djelo 2011. godine.

Rođeni Šibenčanin u svom bogatom umjetničkom radu odigrao je više od dvesta različitih uloga u pozorišnim predstavama, na filmu i na televiziji. Glumački vijek proveo je u Hrvatskom narodnom kazalištu, a osnovao je Mali hrvatski teatar Kiklop.

U tadašnjem satiričnom kazalištu Jazavac (danas Kerempuh) započeo je karijeru komičara, a za karijere se i specijalizovao za uloge pomaknutih i osobnih likova, koje je sjajno igrao.

Jedna od prvih glavnih uloga u HNK-u, u kojem je djelovao više od 40 godina, bila mu je ona kneza Miškina u ,,Idiotu” Dostojevskog. Antologijske uloge ostvario je u djelima Ive Brešana, Marina Držića i Ranka Marinkovića, a upravo u Marinkovićevim dramama odigrao je cijeli niz uloga.

Posljednjih godina stanje mu se pogoršalo, a to vrijeme glumac je proveo u domu za starije i nemoćne u Zagrebu. Nije se više mogao kretati, no ostao je do posljednjih dana zdravog duha.

Izvor: 24sata.hr

kud duga