DRUŠTVO PREPORUKA

UČITELJICA MARIJA POPADIĆ: Ako je čas iz prirode, ne znači da nećemo zapjevati

Učiteljica Marija Popadić jedna je od istaknutih predavača u okviru platforme Uči doma. Učiteljskim poslom se bavi duže od dvije decenije, a ove godine se prvi put susrela sa onlajn nastavom. Njeni časovi namijenjeni učenicima prvog i trećeg razreda osnovne škole, zabilježili su veliku gledanost, naročito časovi na temu lektire “Vini Pu” koji su najgledaniji na kanalu „Uči doma“.

U razgovoru za MNE magazin, Popadić kaže da su se usljed epidemije koronavirusa i prelaska na onlajn nastavu i profesori u učenici našli pred novim izazovom, te da su se morali prilagoditi novom načinu rada.

-Nije mi bilo teško da se prilagodim onlajn nastavi, jer posjedujem izvjesnu informatičku pismenost iz srednje elektro – tehničke škole. Takođe sam pohađala seminare koji su mi dobro došli za rad u novonastaloj situaciji- objasnila je Popadić kako je tekao proces prilagođavanja novom sistemu rada.

Osim digitalnih vještina, kako je kazala, bitan faktor su organizacijske sposobnosti, upravljanje vremenom, kao i podrška i usmjeravanje djece od strane roditelja.

-Uz tehničku opremljenost i uz najbolji protok interneta, jako je teško praćenje onlajn nastave, naročito roditeljima koji imaju troje ili više djece školskog uzrasta. Velika je uloga roditelja jer oni kontrolišu dijete, prate njihov rad i podsjećaju djecu na izvršavanje obaveza. Oni su bitni učesnici u realizaciji nastave od kuće – ukazala je Popadić.

Iako su se predavači brzo prilagodili novom načinu rada, ipak postoje poteškoće sa kojima se susrijeću prilikom izvođenja onlajn nastave.

-Zbog nedostatka fizičke interakcije znatno je teže ostvariti komunikaciju između nastavnika i učenika. Naporno je održati koncentraciju učenika, a problem je što provode dosta vremena ispred ekrana ili računara. Pasivniji učenici ne šalju zadatke u dogovorenom roku – navela je Popadić.

Dodala je da nastavnici moraju da imaju mjeru u zadavanju zadataka, te da osim obrazovne i teorijske podrške, treba da pruže i ljudsku podršku učenicima.

-Lako je zatrpati učenika obavezama, treba shvatiti ambijent u kojem djeca uče i rade i razumjeti njihove mogućnosti – kazala je Popadić.

Osvrnula se i na proces ocjenjivanja, procjenjujući da je po tom pitanju učiteljima puno lakše nego nastavnicima, jer neki od njih ne poznaju učenike kojima predaju i nikada se nisu fizički sreli.

-Učitelji znaju kako koje dijete diše, koliko zna, da li je raspoloženo za rad ili nije – dodala je Marija.

Ipak, uprkos poteškoćama sa kojima se susrijeću, naša sagovornica zaključuje da ništa nije teško onome ko voli ovaj posao i ko je navikao da radi, te otkriva kako se priprema za časove.

-Svaki moj čas je korelacija između predmeta. Ako je čas iz prirode i društva, to ne znači da nećemo zapjevati, nešto izračunati ili nacrtati. Za planiranje časa i nastavna sredstva koja ću upotrijebiti na tom času, odvojim puno vremena, nekada i pola dana. Nemam običaj da uzmem sveske od generacije koju ispratim. Ako se to i desi, sveske služe za uspomenu i za sjećanje. Sveske nisu utabana staza kojom treba hoditi. Uvijek smislim nešto novo, kreativno i inovativno, jer bih u protivnom bila dosadna sama sebi, a kamoli učenicima – kazala je Popadić, dodajući da joj je drago što je učestvovala u projektu „Uči doma,” i da se nada se da je pomogla djeci u lakšem razumijevanju i savladavanju gradiva.

Naša sagovornica je rođena u Goraždu, gdje je završila osnovnu i srednju školu, Višu pedagošku školu, odsjek razredna nastava, a kasnije i Učiteljski fakultet završila je u Nikšiću. Posao učitelja započela je u OŠ „Milorad Musa Burzan“, a javnosti je poznata i po tome što je bila učiteljica dječaku koji je bio HIV pozitivan. Taj slučaj je, kako kaže, dao izvjesni pečat njenoj karijeri.

Marija sada vodi treći razred u OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“. Članica je KUD „Duga Montenegro“, a osim učiteljskog posla, bavi se i dizajniranjem nakita i hortikulturom.

D.Markuš
Foto: Privatna arhiva