Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

KAVARIĆ: Ovo su mračni dani za Crnu Goru, građani da shvate ozbiljnost situacije

Foto: RTCG

Za crnogorsko zdravstvo i društvo posljednja tri dana, sa 16 umrlih, su mračni dani i stoji predlog da bi trebalo proglasiti Dan žalosti, kako bi građani shvatili o čemu se radi, saopštio je direktor JP Dom zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić.

On je, gostujući u Dnevniku TVCG, poručio da smo još na vrijeme da popravimo epidemiološku situaciju, iako broj zaraženih u nekoliko gradova i dalje raste.

– Ako bismo dodali one koji imaju kliničku sliku, taj broj bi bio mnogo veći; 22. septembra smo imali rekord u dolasku pacijenata u kovid ambulante – čak 635. Što se nas tiče, stoji predlog da bi trebalo proglasiti Dan žalosti i to s razlogom da građani shvate o čemu se radi. Ne možemo optužiti ikoga, ali nešto se čudno ovdje događa. U gradovima gdje ima najviše zaraženih, možete obići ugostiteljske objekte i dječja igrališta – to su hiljade ljudi bez zaštitne opreme – kazao je Kavarić za TVCG.

On je naglasio da je ogroman pritisak izvršen na Klinički centar i bolnice, nekorišćenjem domova zdravlja.

Ponovio je da građani sa simptomima novog korona virusa prvo treba da se konsultuju sa ljekarima u call centrima, kako bi se smanjio broj odlazaka u bolnice i kovid centre.

Kavarić je naveo i da bi najsrećniji u zdravstvenom sistemu bili kada bi se uvela zabrana izlaska na dvije nedjelje, sem za osnovne kućne potrepštine.

Poručio je i da očekuju i od nove skupštinske vlasti da se uključe i apeluju, kako bi građani vidjeli da svi podržavaju zdravstveni sistem.

– Mi imamo utisak da se borimo sami sa kovidom, nedostaje podrška građana. Stvar je principa da neko vjeruje da zdravstveni sistem nema drugu ulogu nego da zaštiti živote i zdravlje građana. Ukoliko nas poslušaju, kafići će pokazati to, svadbe i sahrane će pokazati to… Ne moram da iznosim detalje iz obilska gradova koji su najugroženiji – Nikšić, Pljevlja, Podgorica, Berane… Čini mi se da se uključuju polako svi javni sistemi, moramo opominjati jedni druge na ulici – kazao je Kavarić.

Naglasio je da mu se čini da se bližimo ciframa od pola opterećenim kapacitetima od kovida.

– Čini mi se da smo još na vrijeme da se vratimo, iako cifre u nekoliko gradova rastu. Ne treba da testiramo izdrživost kapaciteta domova zdravlja svojom neodgovornosti – istakao je, između ostalog, Kavarić.

Prvo pozvati ljekara

Nikšićki Dom zdravlja, po riječima Kavarića, ima dovoljno kapaciteta i dovoljno timova.

Na Nikšićane je apelovao da se prvo sa ljekarima konsultuju putem telefona, a, u zavisnosti od kliničke slike, odnosno savjeta koji dobiju, idu u kovid ambulantu.

– Samo teški i srednji teški oboljeli idu u bolnicu – naglasio je Kavarić.

Izvor: rtcg.me