Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

HRVATSKA: Rekord u broju zaraženih, uvode nove mjere

S obzirom na to da je četvrti dan zaredom srušen rekord u broju novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, uvode se nove mjere.

Zabilježeno je juče novih 306 slučajeva zaraze, a broj aktivnih slučajeva je trenutno 2.052.  Na bolničkom liječenju su 143 pacijenta, a na respiratoru njih 12.

Od početka epidemije ukupno je testirano 148.742 osoba.

Nove epidemiološke mjere uvode se na prijedlog Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, kao i Stožera civilne zaštite Grada Imotskog i opština Cista Provo, Lovreć, Lokvičići, Podbablje, Proložac, Runovići, Zagvozd i Zmijavci.

To znači da će na svadbama moći da bude prisutno do 50 osoba, a da se ostale privatne proslave mogu organizovati samo u krugu porodice, uz prisustvo do 20 osoba.

Ugostiteljski objekti mogu usluživati goste samo na otvorenom, na sahranama je dozvoljeno prisustvo do 50 osoba…

U međuvremenu, Austrija je odlučila da kontroliše svaki automobil koji ulazi u tu zemlju. Zbog toga su stvorene ogromne kontrole na slovenačkoj strani granice, a u koloni je mnogo građana Hrvatske i turista koji se vraćaju sa odmora iz te zemlje.

Turisti su na poziv svojih država spakovali kofere i ranije se vraćaju sa ljetovanja na Jadranu da bi izbjegli dvonedeljni karantin.

Povratnici s odmora iz Hrvatske koji samo tranzitiraju kroz Austriju moraju da se obavežu da će nastaviti kroz zemlju bez zaustavljanja. Crveni krst dijeli vodu putnicima u kolonama.

Mn.M.