MODA SLAJDER

VESNA MANDIĆ ZA MNE MAGAZIN: Smotra Umjetnost&moda je dokaz da vrhunski festivali nađu način da opstanu

Dvadeset treće izdanje Internacionalne smotre ,,Umjetnost&moda-Kotor 2020.”, u organizaciji agencije ,,Fabrika” i saradnji sa Opštinom Kotor, biće održano 20. i 21. avgusta na Pjaci Sv. Tripuna, vijest je koja je obradovala sve poštovaoce mode i umjetnosti.
Prve večeri publika će biti u prilici da vidi modno-baletski performans njemačke modne kuće DSTM i kreatorke Jen Gilpin, kojim je otvoren  ovogodišnji Berlin Fashion Week. Koreograf je Salvatore Sičilijano. Nakon toga, modnim performansom kolekciju inspirisanu crnogorskom tradicijom predstaviće Anastazija Miranović.

Druge večeri ljubitelje umjetnosti i mode očekuje svjetska premijera predstave ,,Blunt Eros”, kao i ,,Unsighted”, obje u izvođenju „Siciliano contemporary balleta” koreografa Salvatorea Sičilijana.
Na inicijativu Opštine Kotor, iako Smotra nije više modni festival, već kako naziv govori, umjetnost i moda, što podrazumijeva da moda može biti predstavljena isključivo u funkciji umjetnosti, ove godine će biti održana zbirna modna revija tri mlade crnogorske kreatorke: Ivane Murišić, ITSA Couture (Ivane Miranović) i Isidore Ceković.

Vlasnica agencije ,,Fabrika” i Internacionalne smotre ,,Umjetnost&moda-Kotor 2020.” Vesna Mandić govori za MNE magazin o tome koliko je bilo zahtjevno organizovati Smotru, reakcijama učesnika, domaćina i građana, na to koliko će mjere NKT-a uticati na kvalitet manifestacije, o tome koliko joj znači što će ove godine manifestacija biti održana, te što modna publika da očekuje od IFF Porto Montenegra.

Fabrika je jedna od rijetkih agencija koja je procijenila da organizuje modni događaj u uslovima pandemije. Koliko je to bilo zahtjevno izvesti?

– Izuzetno zahtjevno iz više razloga. Pod brojem 1, teško je nagovoriti bilo koju stranu trupu i kreatora da putuje, svi se trude da se što manje krećeu, izabrati umjetnike koji dolaze iz EU, a pod uslovom da ne moraju u izolaciju kada se vrate u svoje zemlje, do zahtjevne dodatne organizacije sa kojom se prvi put susrećemo, a to su kako ispoštovati sve bezbjednosne mjere i kada su u pitanju učesnici i organizacija backstagea.

Kakve su reakcije učesnika i domaćina na činjenicu da se Kotorska smotra umjetnosti i mode ne prekida?

– Iako se sve radi u posljednjem momentu, jer nismo znali da li će nas biti, u dogovorenom ili nekom kasnijem terminu, sa činjenicom da radimo sa prepolovljenim budžetom, bezbjednosnim mjerama, sve se to mnogo lakše podnosi kada smo po objavi Smotre shvatili koliko joj se raduju i učesnici i mediji i građani. Za to vrijedi proći kroz sve muke kroz koje prolazimo.

Koliko će mjere NKT-a uticati na kvalitet manifestacije?

– Manifestacija ove godine ima vrhunski program, a ni manje ni više, imamo svjetsku premijeru Siciliano contemporary baleta, što je nevjerovatna činjenica. Jedini problem je broj zvanica koje ćemo u momentu Smotre moći da imamo. Svi se nadamo da će se to bar malo promijeniti i da ćemo moći da pozovemo više ljudi. Ali u vrijeme interneta, kada se većina manifestacija dešava stopostotno online i taj se problem prevazilazi live prenosom, pojačanom kampanjom, imaćemo ekran na Trgu od oružja, tako da će i taj problem biti prevaziđen.

Što za Vas znači to što ste ove godine uspjeli da organizujete Internacionalnu smotru Umjetnost&moda u Kotoru?

– Smotra Umjetnost&moda je postala važan prije svega art festival i dokazala je da vrhunski festivali, kakva god kriza bila, uvijek nađu načina da opstanu. Ponosni smo na tu činjenicu. Od 1998. godine su se dešavali razni potresi, od bombardovanja, raspada zemalja i drugih kriza, ali je naša Smotra uvijek uspjevala da opstane i ne napravi nikada prekid. Smotra u Kotoru je bila jedina manifestacija koja se na ovim prostorima desila nakon bombardovanja.

Da li ovo znači da se IFF Porto Montenegro odlaže za narednu godinu?

– Možda čemo uraditi neku smanjenu i skromniju varijantu, ali još ćemo vidjeti. IFF je ove godine trebalo da bude spektakularan, taj program smo odložili za sljedeću godinu jer je jednostavno bilo nemoguće dovesti toliko ljudi iz zemalja u kome ima puno korone, problema sa avio saobraćajem i svih drugih posljedica korone.
Mn.M.