DRUŠTVO PREPORUKA

DR SRETEN KAVARIĆ: U Crnoj Gori hospitalizovano 170 osoba

Arhiva

Na liječenju od korona virusa u Crnoj Gori je 170 osoba, saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore dr sci med Sreten Kavarić.

U Kliničkom centru Crne Gore ih je 29. U Klinici za infektivne bolesti je 13 pacijenta, u poluintenzivnoj jedinici Interne klinike KCCG devet, od kojih je jedan na neinvanzivnoj ventilaciji. U intenzivnoj jedinici Interne klinike KCCG nalazi šest pacijenta, od čega su dva na mehaničkoj ventilaciji i oni su životno ugroženi, jedan je na neinvazivnoj ventilaciji, a troje na visokim protocima kiseonika. Jedan pacijent nalazi se na Ortopediji.

U Opštoj bolnici u Baru hospitalizovano je 16 pacijenata, od kojih šest ima težu kliničku sliku, u Beranama ih je 58, od kojih šest ima težu kliničku sliku i dva su životno ugrožena, u Nikšiću 40, od kojih dva imaju težu kliničku sliku i jedan je na respiratoru, u Brezoviku ih je 18, u Pljevljima osam, od kojih su tri u srednje teškom stanju, a u stacionaru u Rožajama je jedan pacijent i on je stabilnog opšteg stanja.

Kavarić je kazao i da su dva pacijenta, koja su preminula 3. avgusta i pacijenti čija je smrt prijavljena u posljednja 24 sata, imali po nekoliko komorbiditeta, odnosno da infekcija korona virusom nije bila njihovo jedino oboljenje.

Kada je riječ o zdravstvenim radnicima, njih 119 je pozitivno na korona virus.

Kavarić je istakao da su za njega pravi heroji ljudi koji rade sa zaraženima i koji su cjelodnevno i svakodnevno angažovani.

On je naglasio da se operacije pacijenata sa malignim oboljenjima odvijaju po planu.

Na pitanje kada bi mogla da bude otvorena PCR laboratorija u KCCG, Kavarić je odgovorio da je u toku nabavka PCR mašine, koja najranije može da stigne krajem septembra.

B.R.