DRUŠTVO PREPORUKA

BEGIĆ: Od petka se otvara granica za Ukrajince, biće još zemalja na listi

Arhiva Foto: PR Centar

Lista zemalja za stanovnike koji mogu da uđu u Crnu Goru se ažurira petkom i drago mi je već sada mogu da kažem da će se Ukrajina naći na njoj zbog poboljšane epidemiološke situacije, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) dr Senad Begić.

On je dodao da će biti još zemalja na listi, ali i da će biti skraćenja, odnosno da neke države, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, neće više biti na njoj.

To je bio dio odgovora na novinarsko pitanje ,,Zašto je dozvoljen ulazak državljanima Rusije, a ne Srbije, s obzirom da je sličnu epidemiološka situacija u te dvije zemlje i kako komentarišete izjavu ukrajinskog konzula što državljanima Ukrajine nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru?”

Što se tiče Rusije, koja je i dalje na četvrtom mjestu, prema podacima World Metersa, i današnji podaci govore – 5,204 novozaražena od ukupno 866,627 i 139 smrtnih slučajeva danas, od ukupno 14,490, dr Begić je istakao da je ,,Institut napravio metodologiju sličnu onoj Evropske komisije i da je predlog za uključivanje Rusije došao od Ministarstva turizma i Operativnog štaba za turizam.”

– Jedan od ključnih parametara je stopa aktivno oboljelih stanovnika, ali i kretanje broja oboljelih, tj. dugoročni trendovi – dodao je Begić.

Što se tiče Srbije i regiona, Begić je rekao da ,,vrlo ozbiljno razmatramo dalje korake kada se radi o ažuriranju liste.”
– Tu ne smijemo zaboraviti potencijalne brojeve ljudi koji bi došli u Crnu Goru i o tome se mora voditi računa. Razmatramo otvaranje granica i uslove pod kojima se granice mogu otvoriti na način koji će minimizirati epidemiološki rizik po građane Crne Gore – istakao je Begić.

B.R.