DRUŠTVO PREPORUKA

MUGOŠA: Broj analiza deset puta veći nego ranije

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) i član Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) Boban Mugoša na današnjoj konferenciji kazao je da je od početka juna ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom 753, sa potvrđenih 10 smrtnih ishoda i 10 oporavljenih.

Broj aktivnih slučajeva trenutno je 733. Kako je naveo, u IJZCG svakodnevno se radi veliki broj testova, između 400 i 600 testova dnevno.

-Imamo ozbiljnu situaciju sa ozbiljnim brojem oboljelih i infekcijom koja se širi. Bitno je da se poštuju mjere samoizolacije. Nije mi prijatno kad čujem da neko to ne poštuje. Teško mi je da to povjerujem, jer to znači da ne poštuje ni sebe, ali ni one oko sebe, ni svoje ni tuđe zdravlje – istakao je Mugoša.

On je naveo i da broj uzoraka vrlo brzo raste.

-Imamo saradnju i sa laboratorijama koje su i van Crne Gore, jednom od najvećih laboratorija iz Njemačke i mi po potrebi šaljemo uzorke da se obrade tamo da bi smanjili čekanje. Poslali smo 2.000 testova da se odrade – kazao je Mugoša.

On je objasnio da dobijaju veliki broj uzoraka i da mnogo veća zemlja ne bi mogla da ih odradi, te da prave prioritete.

-Pokušavamo da odradimo najbitnije. Broj urađenih analiza u IJZCG je svakodnevno veći deset puta nego u redovnim vremenima. Podigli smo kapacitete za deset puta – rekao je on.

Direktor Interne klinike Kliničkog centra i član Kriznog tima KCCG, doktor Sreten Kavarić, kazao je da je 79 pacijenata pozitivnih na kovid 19 hospitalizovano.

-U Kliničkom centru ih je 25, Baru 13, Beranama 33, četiri su životno ugrožena, osam pacijenata je u Nikšiću, od kojih su dva u pogoršanju – kazao je Kavarić.

U KCCG su inficirana četiri ljekara i četiri medicinske sestre i za sada se liječe u kućnim uslovima.

Kako je dodao, bolnica u Brezoviku pretvorena je u bolnicu za asimptomatske ili slučajeve sa blažom kliničkom slikom.

 

Mn.M.