ART PREPORUKA

ART: Preminuo kompozitor Enio Morikone

Foto: http://www.enniomorricone.org/

Čuveni italijanski kompozitor i oskarovac Enio Morikone (91) preminuo je u Rimu od posljedica povrede noge prošle nedjelje.

Morikone se smatra jednim od najuticajnijih filmskih kompozitora u 20. vijeku, a napravio je muziku za više od 500 filmova.

Sarađivao je sa međunarodno priznatim rediteljima, kao što su Serđo Leone, Brajan de Palma, Bari Levinson i Đuzepe Tornatore.

Za špageti-vesterne filmove svog druga još iz osnovne škole Serđa Leonea napisao je svojstvene filmske partiture za filmove Za šaku dolara, Za dolar više, Dobar, loš, zao i Bilo jednom na Divljem zapadu.

Enio Morikone je dobio dva Gremija, dva Zlatna globusa i pet nagrada Entoni Eskvit za filmsku muziku od BAFTA-e u periodu od 1979-1992. Bio je nominovan za pet Oskara za najbolju muziku, originalnu muziku u periodu od 1979-2001.

Morikone je dobio Počasnog Oskara u 2007 ,,za svoje veličanstvene i višestrane doprinose umjetnosti filmske muzike”. On je bio drugi kompozitor koji je dobio ovu nagradu poslije njenog uvođenja 1928.

Izvor: N1