SLAJDER ZDRAVLJE

DR NINA MANDIĆ: Ne nosite masku? Onda snosite posljedice, zrelo i odgovorno!

“Be yourself, but wear the mask”
Lady Gaga

Moj dobar prijatelj je boravio u Slovačkoj u nekom prethodnom periodu. I kaže, da od kada postoji Korona, Slovaci nose maske u zatvorenom prostoru. Uključujući i javni prevoz. Svi. Bez izuzetka. Sve vrijeme. Preko nosa i usta. Kako dolikuje i jedino ima smisla. Rezultat je niska stopa smrtnosti. I obolijevanja.
U našu ordinaciju u Petrovcu je došao mladi tata Njemac i  kaže da je začuđen činjenicom da kod nas maska stoji na bradi ili ispod nosa, u hotelskom restoranu gdje je propisana. Inače, veli, da mu se dopada opuštenost Crnogoraca, ali ne i u ova vremena.
Nas maska “guši”, jednostavno je ” ne podnosimo”.
Kako li je podnosi moj drug i kolega sa sve kapom, naočarima, rukavicama, kad operiše bebu od dva dana kojoj život zavisi od preciznosti njegovog pokreta?
A još ako su stvari hitne…ili ne idu željenim tokom…On ima luksuz…samo da mu instrumentarka promijeni masku, obriše oznojeno čelo i očisti zamagljene naočare. ” Gušenje” je njegova lična stvar s Koronom ili bez nje. Pokušala sam ovo da objasnim prodavačici kod koje svakodnevno trgujem, imala sam slobodu…kad sam vidjela da joj je maska ispod nosa…Samo je podigla obrve. Guši je.
Najnovija ispitivanja govore da se možemo  zaraziti i česticama koje opstaju duže u vazduhu. O tome trenutno polemiše nekoliko stotina naučnika s Svjetskom zdravstvenom organizacijom. I da samo distanca nije dovoljna. Već i provjetravanje zatvorenog prostora i sterilizacija UV lampom. Vidjećemo hoće li biti sporazuma i drugačijih uputstava za svakodnevni život.
Čuvajmo jedni druge. I maskama. Preko nosa i usta.
Ako vas guši, nemojte je nositi na bradi i ispod nosa. Pa bar znate da ste nezaštićeni.
I…snosite posljedice zbog toga. To je zrelo i i odgovorno. 

Dr Nina Mandić, PZU ,,Doktorica Mica” Podgorica

One Response to DR NINA MANDIĆ: Ne nosite masku? Onda snosite posljedice, zrelo i odgovorno!

  1. Jeca

    5. Jula 2020. u 23:24

    A zasto doktoricu neko ne pita, zasto je na kutiji napisano da maske ne stite od Covid-19?