DRUŠTVO PREPORUKA

NKT: Od danas iz BiH moguće ući u Crnu Goru jedino uz negativan PCR test

Foto: MUP

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša saopštio je da je ,,ispitivanje pokazalo kao jasno, da imamo slučajeve koji su importovani putem koji vodi preko Bosne i iz zemalja koje nisu na listi.”
– Morali smo reagovati probno i donijeti neke odluke koje bi u tom smislu mogle da nam obezbijede da imamo siguran ili u najvećoj mjeri siguran ulazak iz Bosne. Tako da će danas biti donijeta odluka da svi naši građani i stranci koji dolaze iz Bosne moraju imati PCR test star 48 sati najviše urađen u akreditovanoj laboratoriji – istakao je Mugoša.

Mjera je, kažu iz NKT, na snazi dok Crna Gora i BiH ne dogovore procedure, razmjene info o kontroli lica koja preko BiH dolaze u Crnu Goru iz trećih država.
– Ulazak putnika u Crnu Goru iz Bosne i Hercegovine za vrijeme važenja mjere ulaska uz obavezni PCR test neće biti moguć preko graničnih prelaza Šćepan Polje-Hum, na putnom pravcu Plužine-Foča i Meteljka-Metaljka na putnom pravcu Pljevlja-Čajniče – navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore dr Jevto Eraković rekao je da u KCCG imaju troje hospitalizovanih pacijenata i od tih pacijenata dvoje je u stanju koje iziskuje posebnu pažnju i pozornost, odnosno imaju težu kliničku sliku.

– Na osnovu komunikacija sa kolegama iz Instituta za javno zdravlje i kolegama iz drugih gradova i opštih bolnica u Crnoj Gori imamo najava da još značajan broj pacijenata ima simptome koje su nalik na COVID 19 infekciju tako da u narednom periodu možemo zasigurno očekivati veći broj zaraženih i sigurno i veći broj hospitallizovanih pacijenata. Ovo nas svakako upozorava da moramo da imamo poseban oprez u narednom periodu. Dakle, da se striktno pridržavamo svih mjera koje nam preporučuju Institut za javno zdravlje i Nacionalno koordinaciono tijelo. Podsjetiću vas da su mjere koje su do sada donešene od strane Nacionalnog koordinacionog tijela apsolutno predvidjele i ovakve situacije i da su se pojedinci i grupacije u našoj državi pridržavali tih mjera sigurno ni danas ne bismo bili u situaciji da pričamo o COVID 19 infekciju u ovoj mjeri – kazao je Eraković.

On je apelovao na sve građane Crne Gore da se pridržavaju mjera, da poštuju pravila i propise koje su donešene isključivo u svrhu zdravlja građana Crne Gore i da ne razmišljaju ni na jedan drugačiji način.

– Ono što mogu da poručim ispred Kliničkog centra Crne Gore i zdravstvenog sistema da ćemo mi uspješno odgovoriti i na ovaj izazov, apsolutno na isti način kao što smo to radili i do sada. Ali još jednom apelujem na građane da poštuju preporuke, da bilo kakvi drugi motivi osim zdravlja stanovništva Crne Gore da im ne padaju na pamet i samim tim će nam omogućiti da naš posao odradimo na način kao što smo ga i do sada odradili – rekao je Eraković.