DRUŠTVO PREPORUKA

E-UPIS U VRTIĆE: Četiri hiljade prijava za pet dana

Milica Lekić

Za svega pet dana primjene e-upisa u vrtiće, koji je počeo 26. maja, podnijeto je čak 4.000 zahtjeva, rekla je portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić.
– Vjerujemo da taj podatak dovoljno govori o jednostavnosti servisa, te o činjenici da više ne treba prikupljati dokumentaciju poput izvoda iz matične knjige rođenih, potvrda centara za socijalni rad i drugo. Ovaj podatak je još značajniji kad se stavi u kontekst, a to je da očekujemo oko 5.000 prijava ukupno, što znači da je za pet dana upis faktički priveden kraju – istakla je Lekić.

Ona je pozvala sve roditelje da upišu djecu u predškolske ustanove zbog značaja pohađanja vrtića za njihov dalji razvoj.

Napomenula je i da nije potrebno da roditelji čija su djeca već upisana u vrtić upisnu proceduru obnavljaju, već će oni biti upisani po automatizmu. Izuzetak su djeca koja su prispjela za upis u osnovnu školu, a kojoj se upis odlaže.

– Interesantno je i da je e-upis sproveden za prvih pet dana u čak dvadest opština, što ukazuje na relativno ravnomjerno interesovanje roditelja za korišćenje e-servisa. Takođe, Ministarstvo je na samom početku e-upisa u vrtiće jasno naglasilo da će, zajedno sa predškolskim ustanovama, biti na raspolaganju roditeljima koji imaju tehničkih problema ili nijesu ili iz bilo kog razloga u mogućnosti da sami sprovedu e-upis. Da je zaista tako, govori i podatak da su same ustanove, a na zahtjev roditelja koji nijesu bili u mogućnosti da samostalno upišu dijete, sprovele proceduru upisa za više od 50 djece – istakla je Lekić.

Istovremeno, u toku je kampanja za povećanje obuhvata djece predškolskim vaspitanjem, u koju su se uključile predškolske ustanove, ali i stručne službe. Tako je Milica Pušonjić, psihološkinja, povodom značaja upisa djece u predškolske ustanove saopštila da kod djece koja su pohađala vrtiće manji je rizik od napuštanja škole ili ponavljanja razreda. Takođe, dodala je ona, djeca koja su bila obuhvaćena predškolskim vaspitanjem postižu bolje rezultate na PISA testiranju.

– Ako uložimo po jedan dolar u svaki nivo obrazovanja djeteta, najveću isplativost ima onaj dolar koji je uložen u predškolsko vaspitanje i obrazovanje. To je važno zato što je razvoj djeteta najintenzivniji, a dijete najpriemčivije za usvajanje novih iskustava upravo u tom periodu – zaključila je Pušonjić.