MAGAZIN SLAJDER

MILENA LAINOVIĆ U OGLEDALU: Moraš voljeti muziku koju stvaraš, tu nema mjesta površnosti

Današnja gošća rubrike Montenegro magazina ,,U ogledalu” je muzičarka, kompozitorka i tekstopisac Milena Lainović.
Rođena je u Podgorici, u umjetničkoj porodici, a od novembra 1999. godine živi i radi u Londonu.
Kaže da je imala srećno i bezbrižno djetinjstvo. Omiljena zabava tada joj je bila penjanje na bor ispred ,,pet solitera”.
Naša sagovornica sa sedam godina osvojila je prvu nagradu na festivalu ,,Naša radost”, a kao solista hora ,,Zvjezdice” bila je angažovana na snimanju naslovnih numera i songova serijala za djecu, autora Dragana Radulovića ,,Riba Ala”, ,,Električni slavuj”, ,,Mislionica-mastaonica”, ,,Traži se Čiča Gliša” i drugih.
Upravo za Novogodišnji program ,,Traži se Čiča Gliša” dobila je prvi ,,honorar” – slatkiše, pa je sa prijateljima podijelila ove slatke đakonije ,,Čiča Gliše čuda od slatkiša”, kako je glasio čuveni slogan kojeg se sjećaju generacije i generacije djece.
Lainović kasnije pohađa solo pjevanje u srednjoj muzičkoj školi u Podgorici, a upisuje i Muzičku akademiju na Cetinju. Svira klavir i gitaru.
Publika u Crnoj Gori pamti je po nastupima sa crnogorskim muzičarima, a radila je i kao muzička urednica Radija Crne Gore, pa se i danas čuje džingl u kojem pjeva ,,Sedmica, večernji program Radija”.
Krajem devedesetih odlazi u London, gdje nastavlja sa uspjehom da gradi muzičku karijeru. Postala je članica dvojca ,,Lite Motive” sa kojim snima album ,,Love” koji se nalazi na kompilaciji ,,Hits Sheet”, uz hitove Džordža Majkla i Ronana Kitinga. Pjevala je u čuvenim grupama i u Engleskoj, snimala i za poznatu ,,Buena Vista International”.
U septembru 2017. godine objavljuje album ,,Everyday” koji dobija odlične kritike. Sa tog albuma snima u Crnoj Gori spot za pjesmu ,,I Won’t Give Up”.
Novi album/EP ,,Higher Hopes”, otkriva nam u ovom razgovoru, biće objavljen 25. maja. Potpisuje muziku i tekstove, a u odnosu na ranije projekte, svirala je sve klavirske dionice. Osim vokalnih, album sadrži i dvije instrumentalne numere.
– U sklopu promocije novog EP-a, planirano je da 29. maja na You Tube-u bude objavljen spot za naslovnu pjesmu ,,Higher Hopes”, koji je trebalo da bude snimljen u Crnoj Gori, što sam i najavila u posljednjem intervjuu u MNE magazinu. Zbog pandemije koja je zadesila svijet, bila sam prinuđena da zamišljeno ostvarim na drugi način, pa sam sve kadrove za video snimila sama smart telefonom, u stanu i parku u mom kvartu u Londonu, a video montažu je radio Igor Bakić – kaže Lainović.
Vjeruje, dodaje ona, da će se pjesme sa novog albuma svidjeti slušaocima, a svi zainteresovani ga mogu kupiti preko više platformi, koje su istaknute na njenom veb sajtu i društvenim mrežama.

Na šta Vas asocira djetinjstvo?
– Srećno, bezbrižno djetinjstvo u Podgorici obilježila je igra na otvorenom, koliko su nam dozvoljavali roditelji i vremenske prilike, a omiljena zabava mi je bila da se popnem na bor ispred ,,petog solitera”. Često sam se doma vraćala u pocijepanim farmerkama i u patikama umazanim smolom. 🙂 Takođe, odlazak do škole ,,Sutjeska” bio je prava mala avantura, išla sam dužim putem, kroz Momišiće jer smo obavezno ,,svraćali” na košćele, smokve, divlje kupine…
Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?
– Sa dječjim horom ,,Zvjezdice” sam snimala songove za Novogodišnji program TV CG ,,Traži se Čiča Gliša” i sjećam se da smo iz danilovgradske fabrike kafe i slatkiša dobili puno čokalade, eurokrema i keksa, pa sam prvi ,,honorar” podijelila sa drugarima.

Na čemu insistirate u poslu?
– Dobra organizacija života puno znači za uspješan rad i posao kojim se bavim. Tokom saradnje sa kolegama iz benda, insistiram na poštovanju dogovorenog vremena za probe i nastupe pred publikom. Podrazumijeva se da svi znaju pjesme i svoje solo dionice, što nas čini opuštenijima na bini i otvara prostor za improvizaciju i bolju komunikaciju sa ljudima koji su došli na svirku. Moraš voljeti muziku koju stvaraš, pjevaš i sviraš. Nema mjesta površnosti.
Koju knjigu/film biste preporučili?
– Veliki sam poštovalac književnosti, a jedan od mojih omiljenih pisaca je Ivo Andrić i knjiga kojoj se često vraćam ,,Znakovi pored puta”. U mladosti sam bila kolekcionar stripova, posebno ,,Alan Forda” i ,,Marti Misterija” 🙂 Sajans fikšn je moj omiljeni žanr i teško bih izdvojila neki iz serije dobrih filmova osamdesetih i devedestih godina prošlog vijeka, nego da krenem redom, alfabetski od A – ,,Alien”, B – ,,Bliski susret treće vrste”…
Koje jelo najviše volite?
– Volim azijsku hranu, suši, sve vrste nudlsa, ramen… Probala sam nacionalne specijalitete u Hongkongu, Tailandu, Kambodži, Maleziji, na Filipinima, pa imam običaj da priljateljima u Londonu spremim omiljene ,,pad thai prawn noodles”, a la Milena. 🙂 Kad sam u Crnoj Gori uživam u crnogorskim specijalitetima, od kačamaka do japraka.
Šta je potrebno za pravu ljubav?
– Još tražim pravi odgovor.
Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?
– U nadrealnom vremenu, u kojem živimo, prvi mi pada na pamet Brus Li. Osim što je bio umjetnik u prikazivanju fizičke snage i kung fu vještina, bio je mislilac i veoma produhovljen čovjek. Ako bih ga oživjela, prvo bi mi održao čas kung fua (uvijek sam htjela da naučim ovu vještinu), a nakon toga, uz kineski čaj, pričali bi o životu, svemiru, malim i velikim stvarima…

Milena Lainović u San Francisku

Putovanje koje pamtite?
– Proputovala sam skoro cijelu šarenu kuglu, vidjela mnoga mjesta okupana suncem, sa predivnom netaknutom prirodom, nasmijanim ljudima, fantastičnom hranom. Maštam da opet odem na Šri Lanku, gdje mi se veoma svidio spoj Istoka i Zapada, da imam neki skriveni kutak, kućicu, psa… S’ druge strane, volim da odem na omiljenu plažu Santa Monika, kad god posjetim Los Anđeles.
Pjesma Vašeg života je?
– Prijatelji znaju da sam fan benda Earth Wind & Fire, čija pjesma ,,Turn It Into Something Good” me uvijek oraspoloži, ohrabri i nasmije.


Bojana Radonjić
Foto:
Privatna arhiva