DRUŠTVO PREPORUKA

BEGIĆ: Učili smo na greškama drugih i zato insistiramo na polakom popuštanju mjera

Foto: PR Centar

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje dr Senad Begić na današnjoj konferenciji za novinare podsjetio je da se mnoge države koje su krenule sa naglim popuštanjem mjera trenutno suočavaju sa ponovnom pojavom virusa.

– Mnoge zemlje koje su požurile sa popuštanjem mjera izgleda da tek sad postaju svjesne greške. Mi smo do sada učili na greškama drugih i zato insistiramo i dalje na polakom popuštanju mjera – rekao je Begić, navodeći primjer Nigerije, gdje je samo jedna osoba pozitivna na korona virus inficirala 540 ljudi.

To samo ukazuje na ,,ogromni epidemiološki potencijal korona virusa koji nije nestao.”
– To što ga mi ne otkrivamo, a ni danas ga nismo otkrili u Crnoj Gori, ne znači da njega nema u populaciji. To je ono čega se najviše plašimo – kazao je Begić.

Od početka do sada je urađeno 10.257 analiza uzoraka na kovid-19, dodao je on.

Begić je naglasio da je crnogorski zdravstveni sistem i dalje ,,zategnut” i spreman za sva moguća dalja dešavanja oko pojave novog korona virusa.

Srbija je najavila otvaranje granica, između ostalih i sa Crnom Gorom, 1. juna. Begić je rekao da je Svjetska zdravstvena organizacija ostavila odluku na državama o otvaranju granica.

– Iskreno me raduje vijest o otvaranju granice sa Crnom Gorom. Između ostalog, ako prema nekoj državi treba da se otvore granice, to je Crna Gora, jer smo predanim radom i pridržavanjem svih mjera i disciplinovanim pristupom i partnerskim odnosom koji smo izgradili sa našim građanima došli do toga da obolijevanja nema u zadnjih osam dana – istakao je Begić.

On je dodao da tu treba biti vrlo obazriv, jer u ovom trenutku, ,,kada nemamo registrovanog obolijevanja u državi, importacija, neka lokalna transmisija bi zaista predstavljala opasnost i moramo sačekati još neko vrijeme.”

O slici iz crnogorskih gradova koje prikazuju veliki broj građana koji ne drže distancu i da li bi onda preporuka bila obavezno nošenje maski i na otvorenom, Begić je rekao:
– Takvih osnova za sada nema, jer nema nijedne maske koja može zamijeniti fizičku distancu i sve dok postoje alternativne strategije, alternativni pristupi prevenciji, mislim da se njih treba držati. Veoma je bitno napomenuti da smo mi sada u fazi obolijevanja kada građani preuzimaju odgovornost za sopstveno zdravlje i nema tog ljekara i nema tog zdravstvenog sistema koji može niti upravljati njima niti treba niti može brinuti više od njih za sopstveno zdravlje i zaista svi treba da to shvatimo. Što prije shvatimo, što prije krenemo da se ponašamo u skladu sa svim preporukama, bićemo sigurni da smo sačuvali naše zdravlje.
Begić je kazao da će jedan od prvih narednih koraka koji Institut bude predložio Ministarstvu zdravlja za popuštanje biti sahrane i svadbe.
– Postoji ogromna doza duhovnosti i religijskih potreba svih konfesija u Crnoj Gori koje se ispoljavaju i koje treba da budu zadovoljene kroz čin sahrane i zaista ćemo voditi računa o tome da budu omogućene svim pripadnicima svih religijskih zajednica. Svadbe, s obzirom da nose mnogo veći epidemijski potencijal i po prirodi su veća okupljanja, gdje ljudi dolaze sa strana i generalno, miješaju se, mislim da neće imati prioritet u odnosi na sahrane – istakao je Begić.
B.R.