DRUŠTVO PREPORUKA

IJZCG: Sedam osoba preminulo od gripa zaključno sa 15. martom

Od početka godine u Crnoj Gori je evidentirano 495 slučajeva virusa gripa, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje (IJZ), zaključno sa 15. martom, kada su se preusmjerili na borbu protiv korona virusa.

Do tog datuma zabilježeno je sedam smrtnih slučajeva od gripa.

Najmlađa žrtva ovogodišnjeg talasa bio je 24-godišnji mladić, koji je imao Daunov sindrom, a iako su to uglavnom bili pacijenti sa hroničnim oboljenjima, bilo je i drugačijih slučajeva.

Širom svijeta a i u Crnoj Gori, protivnici strogih mjera protiv širenja koronavirusa kao argument potežu i to da i dalje više ljudi umire od gripa nego od novog virusa, a na te smrti se ne osvrćemo niti se države zatvaraju.

Iako je broj smrtnih slučajeva od gripa i koronavirusa u Crnoj Gori za sada jednak, mora se imati u vidu da se korona virus mnogo lakše prenosi.

Takođe, korona virus je i dalje relativno nepoznat za razliku od gripa, za grip imamo terapiju, a potpuno efikasnu za novi virus još ne.

Glavna razlika je što se protiv gripa možemo boriti redovnom vakcinacijom, koja za COVID-19 još ne postoji.

Dobra vijest je da broj žrtava gripa pada iz godine u godinu jer smo prošle godine imali 31 žrtvu.

Ipak, treba biti obazriv jer su simptomi gripa i korone gotovo identični – povišena temperatura, kašalj, glavobolja i otežano disanje.

Izvor: Vijesti.me