MAGAZIN SLAJDER

JELENA KAŽANEGRA U OGLEDALU: Svijet je pun neviđenih talenata

Gošća Montenegro magazina u rubrici “U ogledalu” ove sedmice je pjevačica Jelena Kažanegra- Franović. Rođena je  u Kotoru, a na muzičkoj sceni je još od 2004. godine, kada je postala članica grupe Negre. Ipak, nije oduvijek mislila da će se baviti muzikom – kao mala bavila se  novinarstvom, bila dopisnica na radiju u okviru dječije emisije, te pisala poeziju i bila višestruko nagrađivana. Učešće u muzičkoj emisiji dovelo ju je do prvog muzičkog poslovnog angažmana – postala je dio grupe Negre, i dalje ne sluteći da će joj to biti životni poziv. Grupa se visoko kotirala na festivalima i bila godinama uspješna, a nakon razilaska članica, Jelena je započela solo karijeru, koju karakterišu učešća na brojnim festivalima, tv projektima, koncertima itd.

U razgovoru za Montenegro magazin, Jelena ističe da u poslu uvijek insistira na odgovornom pristupu, kao i stvaranju zdrave, kreativne atmosfere. Rado se prisjeća djetinjstva – smijeha, zagrljaja bake, vježbanja koreografija, druženja…Pamti i prvi honorar koji je zaradila kao srednjoškolka, kao i šoping koji je uslijedio nakon toga. Voli putovanja, a najdraža destinacija joj je Italija, budući da su joj tamo korijeni. Jedan od najvećih komplimenata, kako kaže, dobila je kad ju je jedan Italijan, slušajući njen naglasak, pitao da li je iz Rima.

-Bila sam luda od sreće – iskrena je naša sagovornica.

Naša sagovornica vjeruje da je svijet pun neviđenih talenata, a ukratko je objasnila šta je prava ljubav – prvo hemija, pa ludilo, pa povjerenje, pa – kompromis.

Na šta Vas asocira djetinjstvo?

-Moje djetinjstvo miriše na planinu i more, šumske jagode, breskve, trešnje… zagrljaj moje bake Dragice, ribu koju smo hvatali za naše mačke, užarenu gumu patika dok vježbamo koreografije za priredbe koje smo pravili. Kasnije je to bilo bezgranično provođenje sati u nevjerovatno velikom društvu, žurke i smijeh, vrijeme kad smo imali mobilne telefone ali za dogovore, ne za pućenje usana i uniformisanost, cijenila se originalnost u svakom smislu.

Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?

-Naravno… nije to bio honorar zarađen muzikom, to je bila gomila novca koju sam odlučila zaraditi kao srednjoškolka. To je bio neviđeni šoping, od novog telefona do garderobe, pažljivo sam odlučivala kako ću ga potrošiti jer znam kako ga je bilo teško zaraditi.

Na čemu insistirate u poslu?

-Insistiram na odgovornosti. Svi mi griješimo, ne može sve ni biti perfektno, mada jesam perfekcionista, ali ne podnosim kad neko ne shvata ozbiljnost angažmana. Takođe mi je veoma važno da vlada vesela, zdrava atmosfera jer ego je nešto što uništava rad i kreativnost. Smatram da egoistični muzičari moraju pokvariti odnos u saradnji jer su i sami nesigurni i željni dokazivanja. Takvi mi ne trebaju.

Koju knjigu/film biste preporučili?

-Što se tiče knjige, samo ću reći – Pekić ,,Besnilo”,  dosta slično ako ne i identično situaciji u kojoj se nalazimo. Što se tiče filma neću reći nijedan ,,teški” naslov, dosta nam je i ovakve zbilje… Gledajte neke komedije i ove naivne sa hepiendom, ne bi li malo rasteretili mozak.

Koje jelo najviše volite?

-Najviše volim pastu Napoletana sa dosta maslinovog ulja, ali inače mogla bih svaki dan jesti špagete u raznim verzijama.

Šta je potrebno za pravu ljubav?

-Prava ljubav je prvo hemija, pa ludilo, pa povjerenje, pa kompromis. Svaki brak je dobro organizovana kompanija koja, ako misli da opstane, koliko se brine o svojoj djeci, toliko brine i o svojoj intimi i o izolaciji od istih, jer ipak je bračni par taj koji kao lijepak drži tu kompaniju zajedno.

Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?

-Ne bih nikog oživjela, svi su imali ili nemali svojih pet minuta. Svijet je pun neviđenih talenata.

Putovanje koje pamtite?

-Recimo da je to Italija jer ipak su moji korijeni tamo. Jedan od najvećih komplimenata koje sam dobila je kad me je jedan Italijan pitao jesam li ja iz Rima, jer imam taj naglasak. Bila sam luda od sreće.

Pjesma Vašeg života je?

Nemam pjesmu svog života. Teško bih je i napisala jer sam vrlo kompleksna i komplikovana ličnost.

 

D.Markuš
Foto: 
Privatna arhiva