DRUŠTVO PREPORUKA

GRADSKO POZORIŠTE NA YOUTUBU: Prvi internet regionalni festival teatra za djecu od 08. do 16. aprila

Gradsko pozorište Podgorica predstavlja Prvi internet regionalni festival teatra za djecu – PIR FEST od 08. do 16. aprila. Tokom trajanja festivala, najmlađa publika će imati priliku da na YouTube kanalu Gradskog pozorišta, sa početkom u 17h pogleda predstave devet reginalnih teatara.

Gradsko pozorište iz Podgorice iniciralo je, a većina pozorišta za djecu iz regiona prihvatilo, novu akciju koja omogućava djeci u vrijeme izolacije da prate pozorišne predstave. Festival je takmičarskog karaktera, predstave će biti vrijednovane glasovima publike, takozvanim lajkovima. Gradsko pozorište učestvuje sa „ Čarobnjakom iz Oza“, pozorište „ Boško Buha“ iz Beograda sa „ Malom sirenom“, Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke sa „Avanturama maloga JUJU“, Pozorište mladih iz Novog Sada prikazaće „Lepoticu i zver“ , Pozorište mladih iz Sarajeva „Kekec“, Dečije pozorište Subotica „Par cipela“, Malo pozorište „ Duško Radović“ iz Beograda „Strašne priče braće Grim“, Pozorište „Pinokio“ „Knjiga o džungli”, a Crna Gora ima još jednog predstavnika, Festival pozorišta za djecu iz Kotora sa projektom „Njegoš za djecu: Kako rastu veliki ljudi“.

Respektabilni naslovi relevatnih regionalnih pozorišta čine ovaj festival jednim od najznačajnijih kulturoloških poduhvata u ovom dijelu Evrope kada je u pitanju teatarsko stvaralaštvo za mlade u vremenu zatvorenih pozorišnih zgrada. Pilot prijekat festivala već je generisao nova promišljanja i mogućnosti dalje nadgradnje ovakve prezentacije predstava i saradnje profesionalnih dječijih pozorišta, saopšteno je iz Gradskog pozorišta.