DRUŠTVO PREPORUKA

MZ: Mitovi i činjenice o korona virusu

Ilustracija

Ministarstvo zdravlja Crne Gore pripremilo je materijal Svjetske zdravstvene ogranizacije o mitovima i činjenicama koji postoje o korona virusu.

ČINJENICA: Novi korona virus se može prenositi i u toplim i vlažnim klimama

Iz do sada prikupljenih podataka, novi korona virus prenosiv je u svim oblastima, uključujući oblasti u kojima vlada topla i vlažna klima.

Bez obzira na klimu, pridržavajte se propisanih zaštitnih mjera ukoliko živite u oblasti u kojoj je COVID-19 registrovan ili tamo putujete.

Najbolji način da se zaštitite od COVID-19 je da često perete ruke, kako biste uklonili viruse koji vam se nalaze na rukema i izbjegli infekciju dodirom nosa, usta ili očiju.

ČINJENICA: Hladnoća i snijeg ne mogu ubiti novi korona virus

Nema razloga da vjerujete kako hladnoća ubija korona virus ili bilo koje drugo oboljenje.

Normalna temperatura ljudskog tijela ostaje u granicama od 36.5 ⁰C do 37 ⁰C, bez obzira na spoljnu temperaturu.

Najefikasniji način da se zaštitite od novog korona virusa jeste da učestalo čistite ruke sredstvima na bazi alkohola, ili ih perete uz pomoć vode i sapuna.

ČINJENICA: Tople kupke vas neće zaštititi od korona virusa

Tople kupke vas neće zaštititi od infekcije COVID-19. Normalna tjelesna temperatura zadržava se u granicama između 36.5 ⁰C do 37 ⁰C, bez obzira na temperaturu vode u kadi ili pod tušem. Zapravo, ako za kupanje upotrijebite suviše vruću vodu, samo se možete još i opeći.

Najbolji način da se zaštitite od COVID-19 je da često perete ruke, kako biste uklonili viruse koji vam se nalaze na rukema, i izbjegli infekciju dodirom nosa, usta ili očiju.

ČINJENICA: Novi korona virus ne može se prenijeti ubodom komarca

Do danas, ne postoji ni jedan podatak koji dokazuje ili upućuje na to da se novi korona virus može prenijeti ubodom komarca.

Novi korona virus je oboljenje respiratornih organa koje se prenosi kapljičnim putem kada zaražena osoba kašlje ili kija, odnosno kroz izlučenu pljuvačku ili sekret iz nosa.

Kako biste se zaštitili od novog korona virusa, učestalo čistite ruke sredstvima na bazi alkohola ili ih perite uz pomoć vode i sapuna.

Takođe, izbjegavajte kontakt sa ljudima koji kašlju ili kijaju.