DRUŠTVO PREPORUKA

KCCG: Dvadeset pacijenata hospitalizovano, dva na respiratorima

Foto: Boris Šekularac/MNE magazin

U Kliničkom centru Crne Gore trenutno se liječi 20 pacijenata, od kojih je 14 na Infektivnoj.
– Svi su stabilno i možemo biti zadovoljni njihovim oporavkom. Na Intenzivnoj njezi na Internoj klinici dva su pacijenta na respiratoru. Drugi je primljen u ranim jutarnjim satima. Jedan od ova dva pacijenta je u srednjim godinama – saopštio je direktor KCCG Jevto Eraković na konferenciji za novinare KCCG koja je u toku.
Svi terapijski protokoli se sprovode po svim mjerilima, dodao je on.
– Klinički centar Crne Gore apsolutno je spreman da odgovori na sve potrebe koje bude iziskivala ova situacija – rekao je Eraković.
Kazao je i to da su svi kontakti sa zaraženim zdravstvenim radnicima bili van zdravstvenih ustanova.
U ovom trenutku Crna Gora raspolaže sa 106 respiratora. Danas treba da stigne još pet, a u petak 20 respiratora. Ovo je saopštio Šef kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović.
U opštoj bolnici Nikšić je smješten Nikšićanin (1957) čije zdravstveno stanje nije stabilno.
– Ako se bude ponašao kao sada, nije nemoguće da ga nećemo staviti na respirator odnosno na aparat za mehaničku ventilaciju – rekao je Lazović.
Ministar zdravlja Kenan Hrapović istakao je da Crna Gora Gora uspješno savladava prepreke korona virusa.
– Moramo biti svjesni da ulazimo u ozbiljniju fazu i ozbiljnije suočavanje sa posljedicama. Ovih dana vidite da politika sluša struku. Ovih dana ljekari nemaju vremena da budu sa svojom djecom, da uče s njima. Poštujmo to i zahvalimo im se poštovanjem preporuka – poručio je Hrapović.
B.R.