ART PREPORUKA

ART: Sjutra YouTube premijera filma ,,Lijenština”

Autori crnogorskog filma ,,Lijenština” željeli su da daju svoj doprinos povodom situacije sa COVID-19 virusom i svima koji provode vrijeme u domovima omoguće gledanje pomenutog ostvarenja.

,,Lijenština” će sjutra 22. marta u 19:00, premijerno početi da se prikazuje na YouTubeu. Ko bude pratio sjutrašnju premijeru moći će da gleda film uživo i učestvuje u live chatu, navodi se u saopštenju.

Scenario za film ,,Lijenstina” je napisao Aleksa Stefan Radunović u 2016. godini tokom kursa Film for Social Transformation koji je organizovao Institut za Studije u Globalni Prosperitet (ISGP) zajedno sa iranskim režiserom i producentom Mohsenom Makhmalbafom, na koji je Radunović ušao preko internacionalnog konkursa koji je održan te godine.

Cilj kursa je bio da učesnici nauče kako da prave filmove sa svrhom da doprinesu i pokrenu pozitivne promjene u svom društvu, okolini i zajednici.

Scenario je izabran za finansiranje od strane Makhmalbafa i odobren je djelimičan budzet za projekat. ISGP je, takođe, dao na pozajmicu opremu za snimanje koja se koristila tokom produkcije filma.

Radunoviću su se pridružili Galen Hamber (Kanada, Direktor Fotografije) i Kajl Šmalenberg (Kanada, Majstor svjetla), koji su, takođe, bili učesnici kursa, bez profesionalnog iskustva u filmskoj industriji.

Andišeh Namvari (UK, Producent), Ivan Mihoci (Hrvatska, Snimatelj Zvuka) i Ilija Vujošević (Crna Gora, Scenograf) formiraju ostatak šestočlane, volonterske ekipe.

Film je sniman u 25 dana od kraja januara 2017. godine do druge polovine februara iste godine.

Glumačka ekipa se sastojala od amaterskih glumaca, naturšcica, izuzev Sejfa Seferovića (Vaso) i Milice Šćepanović (Jelena) koja je tada bila na drugoj godini akademije glume.

Montaža je završena u junu, dok je ostatak postprodukcije završen u septembru iste godine.

Svjetska premijera filma je bila u takmičarskom programu Motovunskog filmskog festivalu u Hrvatskoj. Takođe je otvorio sekciju Velikih 5 na Omladinskom filmskom festivalu u Bosni 2018. godine.

Sinopsis

Mladiću Milošu, koji je rastavljen od supruge, zabranjeno je da posjećuje sina jer nije u stanju da plaća alimentaciju. Nalaženje zaposlenja mu je jedina nada da ponovo vidi svog dječaka. Na putu se suočava sa preprekama kao što su korupcija, ekonomska situacija u njegovoj državi, ponos i apatija.

Komentar autora

,,Lijenština” je pogled na život mnogih mladih i njihovih porodica u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici. Kroz priču o mladiću koji se bori da pronađe posao, film pokušava pokazati kulturu, ekonomske uslove zemlje i kako je normalizacija korupcije i nepoštenja dovela do očajanja i apatije. ,,Lijenština” se odnosi na stereotipiziranje Crnogoraca kao lijenih ljudi. Kroz iskustvo glavnog lika, boreći se protiv hroničnih poteškoća i razočaranja, u okruženju koje nije naviklo na prosperitet, trebali bi uočiti grešku u tom stereotipu.

Nagrade
– Najbolji dugometrazni film (Sarajevo Youth Film Festival)
– Specijalno priznanje (Herceg Novi Film Festival)
– Specijalno priznanje (CineBalkan Film Festival)

kud duga