MAGAZIN SLAJDER

NEBOJŠA ĐUKANOVIĆ U OGLEDALU: Svako putovanje sa dragim ljudima je ispisan roman za sebe

Današnji gost Montenegro magazina u rubrici ,,U ogledalu” je muzičar Nebojša Đukanović.
Rođen je 1969. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Baru, diplomirao na Višoj medicinskoj školi Zemun. Bio je član bendova ,,Hellior”, ,,Drema Domain”, te ,,Royal Blue”. Bend ,,Royal Blue” ima jedan oficijalni i tri neoficijalna izdanja, po žiriju je bio najbolji bend Gitarijade u Zaječaru 1995. godine i dobija nagradno snimanje u studijima PGP-RTS-a. Bend je, kako kaže Đukanović, paralelno egzistirao sa njegovim projektom ,,Grim” sve vrijeme do okončanja 2018, a u pripremi je imao drugi album ,,koji, nažalost, nikada nećemo izdati”.
Grupa ,,Grim” osnovana je 1999. godine, a sačinjavao ga je autorski dvojac Đukanović (autor svih tekstova i melodija) i Igor Perović (svi aranžmani). Ime Grim, crni snijeg koji sve pretvara u pepeo, uzeto je iz epa „Ljetopisi Tomasa Kovenanta Nevjernika“. Prva postava ,,Grima” trajala je do 2008, kada se po izlasku albuma „Neomeđeni“ bend razišao i od tada je on potpuno autorski projekat Nebojše Grimm Đukanovića. Drugi albim „ Iza Tišine“ (kompletno autorsko djelo Đukanovića) objavljen je 2015. godine i tom prilikom okuplja se nova postava koja egzistira do septembra 2019. Bend mijenja ime, tj. dodaje još jedno m na kraju riječi Grim i time se mijenja i smisao – Grimm, u prevodu mrgud. Treći album je u demo fazi, završen i Đukanović za MNE magazin otkriva da se očekuje da se studijski odradi tokom ove godine. ,,Grimm”, zanimljivošću muzičkog izraza i porukama u pjesmama, bilježi nastupe koji se pamte – ,,Montevizija 2005” sa pjesmom „Začaran“, ,,Montevizija 2006” sa pjesmom „Uspavanka”, kasnije finalista ,,Evropesme –Europjesme”, održanoj u Sava centru u Beogradu, ,,Montevizija 2007” sa numerom „ Kada ona ljubi te“, ,,Montevizija 2008”, revijalni program i nova verzija pjesme ,,Začaran”, zatim koncert za Dan nezavisnosti 2008, kada su u Podgorici bili predgrupa ,,Van Gogh-u”, te autorski koncert u KIC-u ,,Budo Tomović” 2016. i koncert „Ljeto sa zvijezdama“ u Baru, u sklopu obilježavanja 20 godina ,,Grimma” 2019. godine.
Naš sagovornik kaže da u poslu vrednuje tačnost i poštovanje dogovora. Iskrena ljubav je ono što čini ljubav.
Svako putovanje sa dragim ljudima za njega je ispisan roman za sebe.

Na šta Vas asocira djetinjstvo?
– Na divotu i samoću. Imao sam vrlo prijatno djetinjstvo, ali, s obzirom da sam dosta godina bio jedino dijete, razvio sam super talenat da samostalno gradim vrijeme, izmišljam igre i da mi bude fenomenalno.
Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?
– Naravno, bilo je to sa mojom prvom grupom, terasa u Sutomoru, rock and roll tokom ljetnjih mjeseci davne ‘93. i, naravno, neizostavna kanta eurokrema od pet kilograma.
Na čemu insistirate u poslu?
– Na tačnosti i poštovanju dogovora. Ako toga nema, nema ni benda. Sudeći da mi se bendovi raspadaju, sem ,,Ivana and Rock Trio”, brzinom svjetlosti, izgleda da sam nezgodan kada se ne ispoštuju dogovorene obaveze.
Koju knjigu/film biste preporučili?
– Pekićevu ,,Atlantidu”, a sad bi bilo aktuelno i ,,Bjesnilo”. Šestotomni ,,Ljetopis Tomasa Kovenanta Nevjernika”, ,,Demijan” od Hesea i još mnogo mnogo knjiga, a od filmova ,,Legende o propasti” sa Entonijem Hopkinsom i Bredom Pitom, a i ,,Aquaman” mi se baš dopao.
Koje jelo najviše volite?
– Uh, gurman sam pa je teško odlučiti, ali lazanje (kući spremane), kao i zapečena tjestenina sa mljevenim mesom 😉
Šta je potrebno za pravu ljubav?
– Za ljubav je kratko i jasno, potrebna iskrena ljubav, a ona u sebi nosi čitav paket stvari.
Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?
– Oživio bih mnoge klasike od DaVinčija, preko Getea, Edgara Alana Poa, Baha do Lejna Stejlija i Leonarda  Koena. A oživio bih ih jer sam siguran da bi imali još mnogo čega da nam daju, i još mnogo mnogo njih.
Putovanje koje pamtite?
– Svako putovanje sa dragim ljudima je ispisan roman za sebe jer uključuje nove ambijente i nove emocije. Teško da mogu da se odlučim za jedno ili dva, jer nekad je putovanje sa najdražim bićima super, čak i tamo gdje smo dosta puta već bili, ali ako bih birao grad koji je na mene ostavio najljepši utisak, onda je to Beč.
Pjesma Vašeg života je?
– Kao i na ostala pitanja ne mogu odgovoriti direktno jer to bi značilo da neku pjesmu favorizujem u odnosu na more pjesama koje su u različitim trenucima bile moj put u magično carstvo melodije. Sa druge strane, neke pjesme su ostale iste i izazivaju predivne utiske i osjećanja i dan-danas, a neke su izblijedile jer ne nose onaj utisak kao u mladosti. Ali mogu da pokušam sa jednom koja me je navela da napišem prvi stih, a to je ,,Kayleigh” od ,,Marillion” i dan-danas je naježim kad je slušam.

Bojana Radonjić
Foto: Privatna arhiva