DRUŠTVO SLAJDER

IJZ CG: Povećan broj oboljelih od gripa, nema potrebe za vanrednim epidemiološkim mjerama

U Crnoj Gori registrovan je porast obolijevanja od bolesti sličnih gripu, a najveći broj slučajeva zabilježen je kod djece školskog i predškolskog uzrasta, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore za portal Montenegro magazin.

Oni su objasnili da je u periodu od 03. do 09. februara prijavljeno 357 osoba sa simptomima nalik gripu (ILI), te da se od te nadzorne sedmice registruje epidemijsko javljanje influence sa niskim intenzitetom aktivnosti.

-Najveće incidencije bolesti nalik gripu u ovoj nadzornoj sedmici registrovane su u uzrastu do četiri godine, i od pet do 14 godina, što nije neuobičajeno, jer su u pitanju djeca školskog i predškolskog uzrasta i kod njih je očekivano javljanje respiratornih infekcija za ovo doba godine – kazali su iz Instituta.

Oni su istakli da je trenutna epidemiološka procjena takva da nema potrebe za vanrednim epidemiološkim mjerama tj. obustave nastave u školama.

Kako dodaju, potrebno je strogo pridržavanje opštih mjera prevencije, i djecu sa simptomima respiratornih infekcija ne slati u škole i vrtiće dok se potpuno ne oporave.

– Napominjemo da smo tokom  prethodnog perioda, kao i u prethodnim godinama, Ministarstvu prosvjete u više navrata slali preporuke pridržavanja opštih mjera prevencije respiratornih infekcija u školama – kazali su iz IJZ.

Najefektivnija mjera prevencije gripa, kako ističu, je vakcinacija, pa se preporučuje da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu.

– Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, čak i u epidemijama gripa, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom da je za razvoj antitijela potrebno dvije do tri sedmice nakon vakcinacije – poručuju iz Instituta.

Ostale mjere prevencije gripa i drugih respiratornih bolesti

-Izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje su bolesne, posebno u toku prvih nekoliko dana kada su osobe najzaraznije, tj. kada se infekcija najlakše prenosi;
-U slučaju bolesti, ostati kod kuće;
-Prilikom kijanja i kašljanja prekriti usta i nos papirnatom maramicom;
-Održavati higijenu ruku pranjem higijenski ispravnom vodom i sapunom, posebno poslije kašljanja i kijanja, rukovanja sa prehlađenom osobom, kao i poslije dodirivanja kontaminiranih površina;
-Izbjegavati dodirivanje usana, nosa i očiju prljavim rukama;
-Redovno provjetravati životni prostor;
-Izbjegavati boravak u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi;
-Praktikovati dobre navike uključujući adekvatnu ishranu, spavanje i fizičku aktivnost.

 

D.Markuš