DRUŠTVO PREPORUKA

NTO: Sajam tradicionalnih planinskih proizvoda i jela danas u Podgorici

Sajam porodičnih gazdinstava sa sjevera “Gorska trpeza – sa planina sa ljubavlju” održava se danas u šoping centru Delta City.

Sajam je organizovan kao kruna projekta „Lokalna gastronomija kao dio turističke ponude“ koji Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu Komove i Prokletije (RRA BKP) i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore realizuju u cilju standardizacije tradicionalnih planinskih proizvoda u pravcu obogaćivanja gastronomske i ukupne turističke ponude lokalnim poljoprivrednim proizvodima.

Na sajmu se predstavlja 75 tradicionalnih, kvalitetnih, laboratorijski ispitanih proizvoda, sa oko 40 porodičnih gazdinstava. Kako bi se ovi proizvodi uspješno povezali sa potencijalnim kupcima iz hotela i restorana na primorju, projektni tim je obavio konsultacije sa nekim od najvećih hotela i prikupio njihove zahtjeve u smislu normi koje ti proizvodi moraju da zadovolje, kako bi se našli u njihovoj ponudi.

-Upravo u skladu sa tim zahtijevima, 75 tradicionalnih proizoda je upakovano, označeno, registrovano i laboratorijski ispitano, pa po prvi put od uvođenja novog Zakona o bezbjednosti hrane imamo u ponudi čak 75 proizvoda sa malih gazdinstava koji potpuno zadovoljavaju sve zakonske norme i spremni su za tržište – kazali su iz NTO.

Ovaj projekat se sprovodi kroz Program prekogranične saradnje Crna Gora- Albanija koji finansira Evropska Unija. Sličan projekat “Promovisanje održivih lanaca vrijednosti u proizvodnji hrane kroz povezivanje sa turizmom”, na drugoj teritoriji je Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu Komove i Prokletije realizovala u partnerstvu sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, pod pokroviteljstvom EBRD/FAO, pa se sinergijom dva projekta uspjelo pokriti skoro kompletno područje sjevera Crne Gore, navode u saopštenju.

-Kroz oba projekta su urađene gastro rute, kao novi turistički proizvod, a štampan je i kuvar tradicionalnih planinskih jela “Gorska trpeza”, na crnogorskom i engleskom jeziku – dodaju iz NTO.

Sajam traje od devet do 20 sati, a predviđen je bogat program, u okviru kojeg će od 14 do 17 sati šefovi restorana sa sjevera pripremati tradicionalna planinska jela, a goste će anirmirati Gastro nomad – Nenad Gladić.

-Od 17:30 do 18:30 biće priređen koncert etno grupe “Zora”. U terminu od 18:30 do 20 sati dovedite svoju partnerku ili partnera, jer Gorska trpeza ima poklone za zaljubljene – sa planina sa ljubavlju! Sljedećeg dana, 15. februara, za one kojima se dopadnu jela sa sajma, u restoranu “Forest” biće organizovano tematsko veče gdje će gosti biti u prilici da po promotivnim cijenama probaju neka od najzahtijevnijih planinskih specijaliteta i dobiju na poklon primjerak kuvara “Gorska trpeza” – poručili su iz NTO.