DRUŠTVO SLAJDER

ZIMSKA INŽENJERSKA ŠKOLA: Polaznici savladali osnovne korake startapa

Kroz interaktivne radionice, koje su u okviru Zimske inženjerske škole organizovane danas u M:tel digitalnoj fabrici, polaznici su imali priliku da se upoznaju sa osnovnim koracima u startapu, koji oslikavaju proces od ideje do uspješnog poslovnog modela.

Inovation box – put od ideje do proizvoda, podrazumijeva šest koraka kojih se treba pridržavati prilikom realizacije startap ideje i kreiranja aplikacije.

Kako je kazala Sanja Simonović, šefica M:tel digitalne fabrike, poznavanje ovih koraka i iskustvo stečeno na radionicama veoma je značajno jer se nerijetko „zaljubimo“ u vlastitu ideju, vjerujući da svi imaju potrebu koju smo mi identifikovali, i da će zato kupiti naš proizvod.

– Tako utrošimo vrijeme, trud, novac, i onda se desi razočaranje jer se naša ideja ne pokaže kao uspješna. Zato je važno da na vrijeme jasno sagledamo realnu sliku. Mora se razgovarati sa drugim ljudima, oformiti tim sa kojim ćemo sarađivati i razvijati ideju, i da se naprije utvrdi da li ideja ima potencijala. Ovo su znanja koja se lako stiču kroz radionice, a vrlo su važna u praksi – kazala je Simonović.

Ona je u uvodnom obraćanju polaznicima ukazala na karakteristike startapa, određujući ga kao inovativan tehnološki biznis koji ima veliki potencijal rasta jer mu tehnologija inovacija, koja se nalazi u njegovoj osnovi, daje mogućnost da se razvije i osvoji cijeli svijet.

– Internet nam je pružio šansu da cijelo tržište bude povezano. Biti dio startapa je sjajna stvar, ali je problematično to što veliki dio startapova ne uspije, tj. propadne prije nego što se proizvod izbaci na tržište i zaradi prvi novac. Cilj ovog brzog i intenzivnog kursa, jeste da prođemo kroz nekih šest koraka koji su identifikovali stručnjaci, kako bi se moglo što prije saznati da li konkretna ideja ima potencijala, i da li u nju zaista treba uložiti vrijeme, trud i novac – objasnila je Simonović.

Pomenuti koraci, odnose se na sticanje saznanja ko su potencijalni korisnici aplikacije za koju postoji ideja, određivanje problema koji žele da riješe, a zatim i da se na osnovu identifikovanog problema osmisle benefiti koje treba da se daju korisniku, da se dostavi predlog vrijednosti – tj. rješenje za dati problem. Nakon toga, pravi se biznis model, radi se analiza konkurenata, određuje se veličina tržišta, finansije i planovi za budućnost.

-Ideja je bila da omogućimo polaznicima da steknu navedene sposobnosti tokom radionice, pa je predviđeno da se nakon svakog objašnjenog koraka, polaznicima da prostor da prezentuju svoje ideje. Kroz timski rad, interakciju i prolaženjem kroz svih šest koraka, učimo ih kako da pripreme prezentaciju za investitore, tj. kako da kroz pet minuta što jasnije predstave svoju ideju investitorima, što će im u okviru škole biti i omogućeno – pojasnila je Simonović.

Kako je istakla, zadovoljna je angažmanom i interesovanjem studenata, koje će iskustvo prezentovanja ideja izvući iz zone komfora i pomoći im da steknu vještine predstavljanja svojih rješenja budućim investitorima.

Simonović je pozvala sve kreativne ljude da pokušaju da realizuju svoje zamisli, i prijave se na konkurs vezan za startap ideje, koji traje do 15. februara.

– Pozvala bih sve da posjete sajt startupactivator.me i da se prijave na konkurs do 15. februara, ukoliko imaju ideju i tim, i žele da razvijaju svoje ideje sa nama u fabrici –poručila je Sanja Simonović.

Sedmodnevna Zimska inženjerska škola organizovana je pod pokroviteljstvom UCG, Ministarstva nauke, Elektrotehničkog fakulteta i kompanije M:tel, a okuplja oko tridesetak mladih ljudi koji su zainteresovani za aktuelne inženjerske vještine, kao što su 3D štampa, virtuelna stvarnost i web programiranje.

D.Markuš
Foto: B. Šekularac