DRUŠTVO PREPORUKA

JU OŠ ,,LUKA SIMONOVIĆ” NIKŠIĆ: Organizovano predavanje doktorice Ivone Drašković

U Osnovnoj školi ,,Luka Simonović” u Nikšiću, danas je organizovano predavanje doktorice Ivone Drašković, koja je učenicima VI-2 odjeljenja govorila o viirusima, bakterijama, vakcinaciji i mjerama prevencije.

-Virusi, bakterije i gljivice nalaze se svuda oko nas. Neke od njih predstavljaju normalni dio mikroflore, a neke izazivaju oboljenja. Korišćenjem nekih preventivnih mjera možemo spriječiti pojavu određenih oboljenja. Za neke bolesti postoje vakcine. U Crnoj Gori vakcinacija se vrši prema programu imunizacije. Vakcina protiv gripa se primjenjuje svake godine – kazala je doktorica.

Drašković je objasnila da preventivne mjere kod respiratornih infekcija, pored vakcinacije, jesu i redovno provjetravanje prostorija, pranje ruku itd.

-Mikrobiološki nalaz – bris grla i nosa, nam omogućava da uz kliničku sliku pravimo razliku između virusnih i bakterijskih oboljenja – pojasnila je učenicima doktorica.

Zainteresovani učenici postavljali su brojna pitanja i učestvovali u diskusiji. Času su prisustvovale medicinska sestra Mirjana Nikčević i nastavnica Snežana Janković koja je organizovala posjetu.

 

Mn.M.