DRUŠTVO PREPORUKA

SZO: Proglašena međunarodna vanredna situacija zbog korona virusa

Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da korona virus predstavlja vanrednu situaciju na globalnom nivou.

SZO je proglasila vanrednu situaciju na međunarodnom nivou nakon što se broj slučajeva oboljelih od korona virusa za nedjelju više nego deset puta povećao, prenosi AP.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije dr Tedros Adhanom Gebrejesus istakao je da u ovom trenutku ima 98 zabilježenih slučajeva korona virusa u 18 zemalja, uključujući osam slučajeva prenosa na čovjeka u četiri države – Njemačkoj, Japanu, Vijetnamu i SAD-u.
– Za sada nije bilo smrtnih slučajeva van Kine, za što moramo biti zahvalni. Iako su ove brojke i dalje relativno male u odnosu na broj slučajeva u Kini, moramo svi da se udružimo kako bismo spriječili širenje virusa – kazao je dr Gebrejesus, pohvalivši napore Kine u dosadašnjem radu.

On je dodao da većina oboljelih van Kine su ili putovali u Vuhan ili došli u kontakt sa osobom koja je bila u Vuhanu.

– Ne znamo kakve bi posljedice bile da se ovaj virus proširi na zemlje sa slabim zdravstvenim sistemom. Moramo sada da delamo i pripremimo države na takvu mogućnost – rekao je dr Gebrejesus.

On je poručio da naporno rade sa nacionalnim i internacionalnim zdravstvenim institucijama da se što prije ovo izbijanje virusa stavi pod kontrolu.

 Dr Tedros Adhanom Gebrejesuss (foto: World Health Organization)

Podijelio je podatke – 7.834 je broj potvrđenih slučajeva, od kojih je njih 7.736 u Kini, a 170 osoba je preminulo do sada od korona virusa.

Izdvojio je sedam glavnih preporuka.

– Prvo, nema razloga za mjere nepotrebnog miješanja u međunarodna putovanja i trgovinu. SZO ne preporučuje ograničavanje trgovine i kretanja. Pozivamo sve zemlje da sprovedu odluke koje se temelje na dokazima i koje su dosljedne. SZO je spreman da da savjet svakoj zemlji koja razmatra koje mjere treba preduzeti. Drugo, moramo podržati zemlje sa slabijim zdravstvenim sistemom. Treće, ubrzati razvoj vakcine, terapija i dijagnostike. Četvrto, boriti se protiv širenja glasina i dezinformacija. Peto, pregledati planove spremnosti, utvrditi nedostatke i procijeniti resurse potrebne za prepoznavanje, izoliranje i brigu o slučajevima i sprečavanje prenosa. Šesto, podijeliti podatke, znanje i iskustvo sa SZO i svijetom. Sedmo, jedini način na koji ćemo poraziti ovu epidemiju je da sve zemlje rade zajedno u duhu solidarnosti i saradnje. Svi smo zajedno u ovome i samo ga zajedno možemo zaustaviti – poručio je dr Gebrejesus.

On je dodao:

– Ovo je vrijeme za činjenice, a ne za strah. Ovo je vrijeme za nauku, a ne za glasine. Ovo je vrijeme za solidarnost, a ne za stigmu.

B.R.