DRUŠTVO PREPORUKA

KINA: Više od 100 ljudi preminulo od koronavirusa

Foto: AP

Broj žrtava koronavirusa premašio je 100, a širom Kine potvrđeno više od 4.500 zaraženih osoba, prenosi Si-En-En navodeći da američke vlasti upozoravaju građane da ne putuju u Kinu osim ukoliko to nije apsolutno neophodno.

Rojters precizira da broj žrtava u Kini iznosi 106, i napominje da su vlasti saopštile da je virus odnio prvu žrtvu u Pekingu.

Vlasti u Hubeju, kineskoj pokrajini u žarištu epidemije, saopštile su da je potvrđeno još 1.300 slučajeva zaraženih, čime je taj broj porastao na više od 2.700 u toj pokrajini.

Većina oboljelih nalazi se u bolnici, a više od 125 njih je u teškom stanju.

Slučajevi zaraženih koronavirusom potvrđeni su širom Kine, osim na Tibetu, koji je ove nedjelje saopštio da će na neodređeno vrijeme zatvoriti sve turističke atrakcije i uvesti obavezan dvonedjeljni karantin za sve putnike koji ulaze u tu pokrajinu.

Američki centar za kontrolu bolesti objavio je najviši nivo upozorenja, odnosno treći nivo, protiv putovanja u Kinu koje nije neophodno.

-U toku je epidemija respiratorne bolesti koju izaziva novi koronavirus, koji može da se širi sa osobe na osobu – navodi se u saopštenju tog centra i upozorava da postoji ograničen pristup adekvatnoj zdravstvenoj njezi u zahvaćenim područjima.