PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ŽELI DA POSTAVI PRIMJER: Japanski ministar uzima porodiljsko odsustvo

Foto: Reuters

Japanski ministar za zaštitu životne sredine Šinjiro Koizumi saopštio je da će uzeti porodiljsko odsustvo, jer želi da postane uzor zaposlenim očevima u toj zemlji.

Koizumi je sin harizmatičnog bivšeg premijera Junišira Koizumija, a mnogi ga vide kao budućeg lidera.

Rekao je da će uzeti oko dvije nedjelje odmora u toku tri mjeseca, nakon što mu se ovog mjeseca rodi prvo dijete, prenosi Reuters.

Japanski premijer Šinzo Abe pokušava da ohrabri više muškaraca da uzmu porodiljsko odsustvo, a firme da omoguće bolji balans između posla i privatnog života, u okviru programa „Viminomiks“ za podsticanje zaposlenosti žena.

Pojedini poslanici kritikovali su Koizumijevu odluku, navodeći da njegov prioritet treba da bude obaveza prema društvu.

Koizumi je istakao da je odlučio da bude primjer drugim muškarcima, ali da mu nije bilo lako uporedi svoje odgovornosti kao ministra sa onima kao oca.

– Podaci pokazuju da 80 odsto muškaraca kada se zaposle kažu da bi voljeli da uzmu porodiljsko odsustvo, ali samo šest procenata to zaista učini – rekao je Koizumi.

Dodao je da sad razumije da mnogi drugi muškarci imaju istu dilemu kao on i da žele da uzmu odsustvo, ali ne mogu.

Politika porodiljskog odsustva u Japanu je među najboljim u svijetu i obezbjeđuje muškarcima i ženama djelimično plaćeno odsustvo u trajanju od godinu ili više, ako ne postoji javni sistem brige o djeci.

Za vladine službenike uslovi su još povoljniji. Prema vladinim podacima, samo šest odsto očeva uzima porodiljsko odsustvo, a većina od njih manje od nedjelju, što je, ipak, dvostruko više nego proteklih godina, ali još daleko od 13 procenata koliko je vlada zacrtala za 2020. godinu.

Izvor: Tanjug